Hopp til innhold

Mot slutten på 27 års navnestrid

Hellas og Makedonia har kranglet i 27 år om hvem som har retten til å bruke navnet Makedonia. Nå har landenes statsministre blitt enige om et kompromiss, og veien inn til Nato og EU kan være åpen for Republikken Nord-Makedonia.

Demonstrasjon for bevaring av navnet Makedonia i Hellas

4. februar i år var det en stor demonstrasjon i den greske hovedstaden Aten. Budskapet var at regjeringen ikke måtte kompromisse i navnestriden med nabolandet.

Foto: Louisa Gouliamaki / AFP

Makedonias statsminister Zoran Zaev

Statsminister Zoran Zaev på vei inn til sin pressekonferanse hvor han skal informere om navneavtalen.

Foto: Ognen Teofilovski / Reuters
Alexis Tsipras, statsminister i Hellas, holder tale om navneavtalen med Makedonia

Alexis Tsipras fortalte grekerne om avalen gjennom en TV-sendt kunngjøring.

Foto: Handout / Reuters

– Dette sikrer at den makedonske identiteten, både etnisk og kulturelt, vil bli bevart, sier Zoran Zaev, statsminister for landet Makedonia.

– Dette sikrer at det blir en klar forskjell mellom provinsen Makedonia og landet Makedonia. Det vil også sikre den kulturelle arven fra oldtidens Makedonia, sier Alexis Tsipras, statsminister for den greske provinsen Makedonia.

Begge statsministrene er tilsynelatende fornøyde.

Navnet har blokkert veien

Striden startet i 1991, da Jugoslavia gikk i oppløsning og Makedonia sammen med flere erklærte sin uavhengighet. Men at den tidligere jugoslaviske delrepublikken tok navnet Makedonia falt ikke i god jord hos naboen i sør, Hellas.

Hellas mente at navnet til det nye nabolandet indirekte kunne gi et territorielt og kulturelt krav på den greske, nordlige provinsen med samme navn.

Makedonia har en spesiell historisk plass i grekernes hjerter, ikke minst på grunn av Aleksander den store. Formelt bar han navnet Aleksander III av Makedonia og var konge over det antikke greske kongeriket Makedonia, som under hans tid ble ett av verdens største riker.

Det hjalp ikke at naboen formelt kalte seg Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia, forkortet FYROM, eller på engelsk FYR Macedonia.

Folkerett i Balkan

NAVNESTRIDEN: Se intervju med Makedonias statsminister fra 2012, Nikola Gruevski. Han er nå opposisjonsleder, og reagerer sterkt på den nye avtalen.

Fikk velge mellom tre navn

Navnestriden gikk så langt at FN måtte utnevne en egen mekler til å bistå partene i søken etter en løsning. Hellas har også blokkert for at Makedonia, altså landet, har kunnet søke om medlemskap i EU og Nato, slik andre eks-jugoslaviske land har gjort.

– Avtalen med Hellas garanterer tilgang til EU og Nato, sa en fornøyd statsminister Zoran Zaev etter telefonsamtalen med sin greske kollega.

Ifølge Tsipras fikk Zaev velge mellom tre navn som var akseptable for Hellas: Nye Makedonia, Nord-Makedonia og Øvre Makedonia.

Det endte altså med Nord-Makedonia.

Laster Twitter-innhold

Motstand i Hellas

Nå gjenstår at landenes respektive folkevalgte godtar navneløsningen.

I nasjonalforsamlingen må Tsipras få støtte fra opposisjonen for å få avtalen godkjent, og allerede har opposisjonslederen sagt at det ikke kommer på tale. Heller ikke Tspiras egen regjeringspartner er begeistret.

Laster Twitter-innhold

Det har vært store protester mot avtalen i 25 greske byer den siste måneden.

Den makedonske opposisjonen avviser avtalen

I Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia har det også vært motstand.

Det største opposisjonspartiet VMRO-Dpmne sier de avviser avtalen, og vil blokkere den i parlamentet.

Den tidligere utenriksministeren Antonio Milososki har tvitret flere rasende meldinger, der han blant annet påpeker at avtalen er i strid med grunnloven.

Laster Twitter-innhold

Det blir i høst folkeavstemning om avtalen og det er uvisst hva resultatet vil bli.

Nato og EU fornøyde

I Brussel er derimot både EU-sjefene og NATO-sjefen fornøyd.

– Dette vil plassere Skopje på kursen mot Nato-medlemskap. Og det vil bidra til å styrke fred og stabilitet på Vest-Balkan, uttaler Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Mens EUs utenrikssjef Federica Mogherini håper medlemslandene nå gir grønt lys til å starte forhandlinger med Makedonia.

SISTE NYTT

Siste nytt