Hopp til innhold

Saken om filmingen av Waras hus blir også henlagt

Oslo-politiet mener nå at det ikke lenger er rimelig grunn til å undersøke om det ligger et straffbart forhold bak filmingen av huset til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Dette vises av Tor Mikkel Waras bolig i «Ways of Seeing»

STRIDENS KJERNE: Dette bildet av huset til Tor Mikkel Wara og Laila Anita Bertheussen ble vist i forestillingen «Ways of seeing».

Foto: Privat

Politiet og Statsadvokaten har fått kritikk fra flere hold for sin behandling av Black Box-saken. NRK har sendt politiet en rekke konkrete spørsmål etter at teatersiktelsen ble kjent i forrige uke.

De er ikke blitt besvart, men politiet viser til pressemeldingen som de mener dekker spørsmålene. Der skriver de også at saken om selve filmingen av Waras hus er henlagt.

– Begrunnelsen er først og fremst hensynet til de anmeldte personene, og uforholdsmessigheten som kan ligge i en fortsatt etterforskning mot disse, da de allerede fikk informasjon om at saken mot dem er avsluttet, skriver pressesjef i politiet, Unni T. Grøndal.

Fra før har politiet kommet til at bildene som Black Box Teater viste av huset til Wara og hans samboer Laila Anita Bertheussen, ikke var ulovlig.

Dermed er anmeldelsen mot teateret nå henlagt i sin helhet.

– Vi har forståelse for fornærmedes opplevelse av å ha blitt krenket, men etter en samlet vurdering av saken egner den seg neppe for straffesporet. Det fremviste opptaket bryter ikke loven, skriver Grøndal.

Viste Waras hus

I slutten av november viste Black Box Teater forestillingen «Ways of seeing». I stykket vises deler av husfasaden til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). I desember anmeldte Waras samboer Laila Anita Bertheussen teateret for å ha filmet parets hus.

I perioden desember til mars var det minst fem trusselsituasjoner rundt boligen til Wara og samboeren.

Anmeldelsen av teateret ble først henlagt av Oslo-politiet, men statsadvokaten ba politiet gjenoppta etterforskningen, og Oslo-politiet siktet teaterdirektøren og tre kunstnere for krenkelse av privatlivets fred (§ 267). Oslo tingrett godkjente ikke ransaking i denne saken, og politiet anket. Mandag 18. mars ble saken igjen henlagt, og anken trukket tilbake.

Oslo politidistrikt har nå også vurdert saken i forhold til lovbestemmelsen som dekker selve filmingen av boligen (§ 266). Etter en helhetlig vurdering er også dette forholdet henlagt fordi politiet og Statsadvokatne mener det ikke lenger er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger et straffbart forhold.

Torsdag 14. mars ble Laila Bertheussen pågrepet og avhørt, mistenkt for å stå bak den siste trusselen, da bilen til samboerparet ble påtent. Hun er siktet for å ha foretatt seg noe for å vekke mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det (§ 225 b).

Black Box. Ways of seeing.

Bilde fra forestillingen «Ways of seeing».

Foto: Leif Gabrielsen

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor