Hopp til innhold

Slik forsvarer statsadvokaten at han omgjorde Bertheussen-henleggelse

Et angrep på ytringsfriheten og en avsporing av en viktig debatt. Mange er kritiske til at kunstnerne bak det omdiskuterte Black Box-stykket ble siktet på onsdag, etter at justisministerens samboer anmeldte dem.

Black Box. Ways of seeing.

OMSTRIDT FORESTILLING: Bildet er fra stykket «Ways of seeing».

Foto: Leif Gabrielsen

SISTE: Søndag kveld sendte Oslo-politiet ut pressemelding om at de har besluttet at saken mot Black Box Teater henlegges fordi intet straffbart forhold er bevist. Avgjørelsen er tatt i samråd med statsadvokaten.

Fredag ble det kjent at teaterdirektøren til Black Box Teater, Anne-Cécile Sibué-Birkeland, og de tre kunstnerne bak det omdiskuterte teaterstykket «Ways of seeing», er siktet for å ha brutt straffelovens paragraf 267 om krenkelser av privatlivets fred.

Siktelsen ble tatt ut på onsdag, men ble først kjent fredag.

Det var samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) som anmeldte oppsetningen i desember.

I forbindelse med siktelsen har politiet også bedt om tillatelse til å ransake teaterdirektørens og de tre kunstnernes hjem og kontorer i jakten på bevis.

Oslo tingrett avviste begjæringen umiddelbart, men beslutningen ble fredag kveld anket til Borgarting lagmannsrett.

Anne-Cécile Sibué-Birkeland

SIKTET: Teaterdirektøren til Black Box Teater, Anne-Cécile Sibué-Birkeland er siktet for å ha brutt straffelovens paragraf 267 om krenkelser av privatlivets fred.

Foto: Black Box teater

Slik var den bitre konflikten før pågripelsen

Statsadvokat: – Avgjørelsen er utelukkende basert på anmeldelsen

Det var statsadvokat Andreas Strand som omgjorde Oslo politiets henleggelse av Bertheussens anmeldelse av Black Box Teater.

Han forsvarer beslutningen på følgende måte:

– Anmeldelsen fra Bertheussen inneholdt informasjon som jeg mener det var rimelig grunn til å ettergå. Jeg har ikke sett stykket og er ikke kjent med hvilket filmmateriale som der ble presentert eller på hvilken måte dette ble presentert. Avgjørelsen om omgjøring ble tatt utelukkende basert på det som fremkom i anmeldelsen, sier Strand til NRK.

Fengslingsmøte Grefsen-drapet.

Statsadvokat Andreas Strand

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Han viser til påtegningen fra Oslo statsadvokatembeter, der det blant annet står:

Påtegning

Dette er bakgrunnen for politiets siktelse.

Foto: Skjermbilde

– Jeg har bedt dem om å sikre seg video og det som foreligger av videomateriale, herunder om det foreligger sensitive bilder.

Strand presiserer at det er påtaleansvarlig i Oslo-politiet som har bedt om å få ransake kunstnernes kontor og boliger.

Det har ikke lykkes NRK å få kommentar fra påtaleansvarlig søndag.

Advokat Halvard Helle, som representerer teaterdirektør Sibué-Birkeland i Black Box, sier til NRK at han ikke vil kommentere statsadvokatens syn siden saken er til behandling i lagmannsretten.

– Men vår posisjon er klar: Siktelsen bør trekkes og saken henlegges. Dette har vi kommunisert direkte til lagmannsretten, sier Helle.

Dette vises av Tor Mikkel Waras bolig i «Ways of Seeing»

Dette er ifølge skaperne hva som vises av Tor Mikkel Waras bolig i det omstridte teaterstykket «Ways of Seeing».

Foto: Privat

– Kan være det alvorligste angrepet på kunst i nyere tid

Siktelsen mot kunstnerne kan være det alvorligste angrepet på kunst som fri ytringsarena i nyere tid, mener Norsk Teater- og Orkesterforening (NTO).

– Det er like sjokkerende som det er paradoksalt at politiet ønsker å bruke svært inngripende tvangsmidler som ransaking av private, for å lete etter bevis som skal underbygge en tvilsom påstand om et bostedsbilde i en offentlig teaterfremvisning, sier styreleder i NTO, Hans Antonsen.

Han mener politiet må trekke anken om husransaking fra lagmannsretten. Dersom dette ikke skjer, vil NTO tilby Black Box Teater bistand.

– Man må spørre seg om statsadvokatembetet og politiet har tatt inn over seg hvor sterkt vern kunst skal ha for å kunne ytre seg fritt og kritisk i det norske demokratiet, sier Antonsen.

Advokat: – Ingen fornuftig begrunnelse for ransakelse

Advokat Vidar Strømme forsvarte dokumentarfilmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen i en lignende sak som han vant i Høyesterett i 2015.

– Likheten er at politiet og påtalemyndighet her er villige til å bruke fysisk makt, ransake og ta beslag mot frie kunstnere. Det er selvsagt veldig alvorlig, sier Strømme.

Advokaten mener siktelsen ikke er korrekt.

Strømme

LIGNER: Filmregissør Ulrik Rolfsen og Vidar Strømme (til høyre) skåler etter å ha vunnet en lignende sak i Høyesterett i 2015.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Vi må jo kunne debattere på en alminnelig måte hvor langt vi kan gå i kunsten. Det synes jeg er en grei debatt. Men vi har ikke kunnet ha den debatten fordi det har sporet av i retning ransakelser og beslag av politiet.

Han mener politiet i det minste hadde en begrunnelse i Rolfsen-saken for hvorfor de ville beslaglegge.

– Nemlig terrorbekjempelse. I denne saken er det jo ingen fornuftig begrunnelse i det hele tatt. Jeg vet ikke hva politiet mener de vil finne i kjelleren eller på badet til teaterdirektøren eller skuespillerne.

Strømme mener det er grunn til å spørre om statsadvokaten har styrt etterforskningen på en fornuftig måte.

– Jeg mener at statsadvokaten som bestemte at saken skulle tas opp igjen må sørge for at etterforskningen skjer på en måte som ikke utfordrer så viktige prinsipper. Vi har dette som kalles chillingeffekt, det vil si at sånne inngrep eller angrep fra politiet medfører at folk ikke tør å ytre seg. Det er en veldig viktig og farlig effekt, sier Strømme.

Amnesty: – Vil få konsekvenser for folks ytringer

Amnesty International reagerer også sterkt på siktelsene, og mener det er et direkte angrep på ytringsfriheten.

– Her har vi et kunstnerisk uttrykk som i tillegg er av politisk karakter. Du får en smak av at man skal stanse politiske ytringer enten man er enig eller ikke. Vi oppfatter at det som har foregått i dette teaterstykket er mer enn beskyttet av ytringsfriheten i Norge, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge

OVERTRAMP: Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs mener stykkets innhold er langt innenfor det som er beskyttet av ytringsfriheten.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Han tror siktelsene kan føre til at kunstnere i framtiden vil tenke seg om mange ganger før de ytrer seg politisk.

– Dette vil få en effekt på folk som vil ytre seg i Norge, det er jeg helt overbevist om. Dette virkemiddelet skal kun brukes når det åpenbart er ytringer som rammes av straffeloven, og her mener jeg vi ikke er i nærheten engang, sier Egenæs.

Kulturstrøm

 • Operapremiere i Stockholm utsettes etter at scenearbeider døde

  Svenske arbeidsmiljømyndigheter har beordret arbeidsstopp ved Kungliga Operan i Stockholm, der en scenearbeider falt 13 meter ned og døde.

  Det betyr at urpremieren på operaen «Melancholia», basert på Lars von Triers film utsettes til senere i oktober.

  Nå er det forbudt å arbeide på balkongene over scenen, der rekkverkene må gjøres 20 centimeter høyere. Medarbeiderne har ofte strukket seg over disse rekkverkene for å jobbe, ifølge Sveriges Radio.

 • Nye forhandlinger i skuespillerstreiken i Hollywood

  Forhandlingene mellom skuespillerforeningen og Hollywood-studioene gjenopptas denne uka, bekrefter partene i en felles uttalelse.

  Filmskuespillernes fagforening SAG-AFTRA og Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) ble i et møte mandag enige om å gjenoppta forhandlingene kommende onsdag.

  Hollywood-skuespillerne har vært i streik i nærmere tre måneder. Manusforfatterstreiken, som startet i mai, ble avsluttet med enighet forrige uke.

  Resultatet av de to streikene er at store deler av underholdningsindustrien i Hollywood har stått i stampe. Det er første gang siden 1960 at de to fagforeningene har streiket samtidig.

  (NTB)