Hopp til innhold

– Dere er tjukke i hodet hvis dere tror dette fører til vold

I media er mulla Krekar mannen som har kommet med trusler mot det norske folk og ledende politikere. I nærmiljøet på Tøyen er oppfatningen av Krekar en helt annen.

– Onkel Krekar er en bra mann

Øverst til venste: «James» har vært naboen til Krekar siden Krekar flyttet til Tøyen. Nederst til venstre: «Zainab» og «Aisha» mener Krekars ytringer har blitt misforstått. Til Høyre: Tirsdag denne uken ble mulla Krekar pågrepet i sitt hjem på Tøyen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Martin H. W. Zondag / NRK/NTB Scanpix

– Krekar er en bra mann. Jeg har selv sett ham levere tilbake en veske som en av damene i gata her hadde glemt ved en benk. Han smiler og hilser alltid, rett og slett en bra mann, sier en av naboene, en ung muslim fra Somalia, som mener hans positive syn på mullaen er egnet til å provosere, og derfor ønsker å være anonym.

NRK møter en gruppe på seks muslimer fra Algerie, Somalia og Irak i naboleiligheten til mulla Krekar på Tøyen i Oslo. Alle er i tjueårene, bosatt i området, og er på besøk hos «James» .

Han bor vegg-i-vegg med Najmuddin Faraj Ahmad, mannen PST mener har kommet med ytringer egnet til å skremme det norske folk, i blokka der Krekar ble pågrepet av store styrker fra politiet og PST denne uken, med direktesendt TV og et stort pressekorps på plass.

– Krekar er en fin fyr. En gang hjalp han meg med å bære et kjøleskap opp trappa. Det har aldri vært noe trøbbel med å være naboen hans, sier «James».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Naboen til Krekar

«James» har vært naboen til Krekar siden det ble løsnet skudd mot Krekars leilighet på Grønland i 2010.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Alt han sier er riktig

Verken «Asad» fra Somalia eller noen av de andre unge muslimene vil være med på at Krekars ytringer kan gjøre debattklimaet for muslimer i Norge verre.

– Alt det han gjør nå, alt det han sier, er riktig. Men når det kommer til drap, trusler og onde ting – det passer ikke i islam – og derfor passer det ikke han heller. Men ellers er han en veldig hyggelig kar, som alltid hilser på barn og voksne, sier «Asad», som hevder han snakker for flere i nærmiljøet på Tøyen.

– Er han respektert blant muslimer i området her?

– Ja, faktisk. Fordi han ikke ser ned på noen. Mister du veska di, kommer han og plukker den opp. Sånne folk finner man ikke mange av i dag.

– Slipp Krekar fri!

Tidligere generalsekretær i Islamsk Råd, Shoaib Sultan, frykter voldelige aksjoner mot staten Norge etter pågripelsen av Krekar.

Krekars forsvarer, Brynjar Meling, har sagt at pågripelsen har gjort Krekar til en martyr blant sine tilhengere, og terrorforsker Magnus Ranstorp tror pågripelsen kan være en drøm for Krekar, fordi den gir ham en scene der han kan formidle sitt budskap.

PST har uttalt har på sin side uttalt at man er bekymret for at Krekar kan bli en kilde til inspirasjon i radikale, islamistiske miljøer, og ifølge TV2 holder PST nå øye med et hundretall ekstreme islamister i Norge.

Krekar sier selv at demonstrasjonen som ble holdt utenfor Stortinget 2. mars i år har ført til rundt 100 nye Krekar-tilhengere.

Flere av dem som har vært aktive på nettstedene der demonstrasjonen foran Stortinget ble arrangert, har opprettet et nytt nettsted der Krekar støttes. Retorikken er ikke like ekstrem som tidligere, som da de fornærmede kurderne i saken mot Krekar ble truet på livet.

«Stolt av han ♥ kjemper for islam ♥ fri vår kjære onkel: D ♥», skriver et av medlemmene på gruppen med i overkant av 400 medlemmer.

Terrorforsker Atle Mesøy er blant dem som mener økt netthyllest av Krekar ikke nødvendigvis er det samme som at oppslutningen om hans politiske syn øker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Krekars naboer på Tøyen

«Zainab» og «Aisha» er de eneste i gjengen NRK møter som sier ja til å bli avbildet av de unge muslimene NRK møter, dog uten å kunne identifiseres. De er redde for at deres syn på Krekar er egnet til å provosere, utenfor nabolaget på Tøyen.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Ikke vær redd for onkel Krekar

Blant de unge muslimene NRK møter Krekars nabolag på Tøyen, er det ikke den ennå ikke rettskraftige dommen på fem års fengsel for terrortrusler og navngitte personer man først og fremst forbinder med «onkel Krekar». Ei heller at pågripelsen av Krekar skal føre til en radikalisering i ekstreme miljøer.

Langt der ifra.

– Krekar en bra mann, som prøver å spre ordentlig religion, sier «Samir» fra Algerie, som ikke er er så opptatt av Krekars trusler på nettet, men heller henter sin oppfatning om Krekar fra «gata på Tøyen».

– Dere burde ikke være redde for Krekar. Jeg liker ham fordi han er en muslim, en eldre kar. En onkel, onkel Krekar. Det han sier er bare tomme trusler, ting han har sagt i sinne. Han mener ikke noe med det, sier Samir.

Onkel er en vanlig betegnelse blant muslimer på en eldre muslim.

«Samir» avviser også at ungdommene som kastet stein på TV 2-reportere tidligere denne uken var Krekar-tilhengere.

– De er ungdommer, pøbler, som røyker hasj og gjør hærverk. De er godt kjent i området her, sier «Samir».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mulla Krekar pågrepet av politiet

Mulla Krekar ble pågrepet i sitt hjem på Tøyen tirsdag.

Foto: NTB Scanpix / NTB Scanpix

– Tjukke i hodet

NRKs journalist leser opp deler av ytringene Krekar skal ha kommet med på nettstedet PalTalk tidligere denne uken.

«Hvis noen oppfordrer noen til å gjøre noe, så vil helt sikkert enhver gjøre det etter sitt ønske. En vil kunne ta en granat i hånden og planlegge en martyrhandling. En annen vil kunne ta en kniv med seg i hånden og si: Jeg lover, hvis jeg ser en nordmann skal jeg drepe ham. Hvordan skal jeg kunne vite hva slags reaksjon det vil være?»

– Islam er en fredelig religion. Det er derfor man alltid hilser hverandre med Assalamu Alaikum (fred være med det, journ.anm.). Hvis noen nordmenn tror at muslimer kommer til å begå voldshandlinger på grunn av dette, er de tjukke i huet, sier «Zainab».

«Zainab» er i tjueårene og kommer fra Krekars hjemland, Irak. Hun får støtte fra somaiske «Asad».

– Trusler … Hvilke trusler? Når jeg er forbanna kan jeg true en-eller-annen, og da spørs det om man velger å ta det alvorlig eller ikke. Han får ikke gjort noe uansett, det er bare tanketrusler, ikke noe annet.

– Tenker du ikke at det kan være med på å få tilhengerne hans til å gjøre noe ulovlig?

– Å pumpe dem opp, liksom? Nei, det tror jeg ikke. Det kommer ikke til å skje noe. Det finnes bare en leder, og det er Allah, og det er han vi ser opp til. Den neste er profeten vår, thats it. Følger vi dem, får vi harmoni. Følger vi noen andre, går det galt.

Mer støtte som religiøs leder

Shoaib Sultan sier til NRK at det er flere i det muslimske miljøet som støtter Krekar som en religiøs leder og mener han er god person, en det er personer som støtter hans politiske syn.

– Samtidig ser man at det er en liten gruppe, særlig unge menn, som er aktive på nettet og som ikke er så opptatt av Krekar selv, men mer det politiske synet han forfekter.

Det er blant denne gruppen Sultan mener det er mest sannsynlig at eventuelle voldelige reaksjoner skal komme fra.

– Men hvor mange dette utgjør, og hvor sannsynlig det er at noe skal skje, er helt umulig å si, sier Sultan.

Tilbake i leiligheten på Tøyen. «Zainab» fra Irak oppsummerer diskusjonen.

– Man må se det fra hans situasjon også. Han er sikkert redd for å komme i fengsel, eller for å bli sendt ut, og da sier man ting man ikke mener. Det gjør jeg selv. Jeg har truet saksbehandleren min, men det betyr ikke at jeg kommer til å brenne NAV.


AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger