Hopp til innhold

– Netthyllest ikke det samme som økt Krekar-oppslutning

Unge radikale muslimers hyllest av mulla Krekar på nettet etter fengslingen, må ikke forveksles med økt oppslutning rundt hans syn, advarer terrorforsker.

Mulla Krekar varetektsfengsles

HYLLES: Mulla Krekar har fått mange støtteerklæringer fra personer i det islamistiske miljøet etter dommen mandag og den påfølgende pågripelsen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Det er lett å sitte på nettet som en lenestolssoldat og mene mye om masse. Men det er viktig å skille mellom det som kommer til uttrykk der, med den reelle opslutningen rundt en person eller sak. Det ser jo mye større ut på nettet enn det er i virkeligheten, sier terrorekspert Atle Mesøy til NRK.no.

– En bitteliten gruppe

Etter at mulla Krekar i går ble varetektsfengslet for fire uker, har han vært et populært samtaleemne på islamistiske nettsteder. Flere unge radikale muslimer går langt i å hylle Krekar som en av Norges fremste muslimer, ifølge VG Nett, og flere av disse skal være de samme som sto bak karikaturdemonstrasjonene i Oslo for to år siden.

Men den økte netthyllesten er ikke synonymt med en storstilt økt oppslutning rundt mulla Krekar og hans ideer, mener Mesøy.

Atle Mesøy

– VIKTIG FORSKJELL: – Det er en ting å være lenestolsoldat på internettog uttrykke støtte, en annen ting er den reelle oppslutningen, sier terrorforsker Atle Mesøy.

Foto: Privat

– Man vet jo fra før at Krekar har en viss gruppe på et par hundre som følger ham her i Norge, og en god del større oppslutning internasjonalt. Å få noen tusen følgere på internett skal jo ikke all verdens til, når han har drevet undervisning for folk. Det er svært få det er snakk om, og blant de få, er det betydelig forskjell, sier han.

Man har den ene gruppen, som han i kraft av sin undervisning har fungert som imam og støttespiller for, og som vil ha tilbøyelighet til å støtte ham på grunn av det. Det kan ifølge Mesøy være grunn til å tro at det er i denne gruppen Krekar henter økt støtte i nettforum nå. I den andre gruppen finner man aktivistene.

– Dette er en bitteliten gruppe, som opptrer fysisk som aktivister. Det samme som viste seg ved Palestina-demonstrasjonene, og det miljøet som manet til demonstrasjon i Oslo i vinter. De klarte jo ikke å samle så mange, som sier en del om oppslutningen.

– Soning kan gi økt status

Bare en håndfull opp foran Stortinget da organisasjonen Muslimer mot okkupasjon arrangerte demonstrasjon mot norske soldaters tilstedeværelse i Afghanistan i januar i år. Det var nettopp norske interesser i utlandet Krekar manet til opprør mot da han nok en gang gikk ut i harde ordelag i helgen.

– Ville oppslutningen vært større ved en eventuell demonstrasjon nå, i kjølvannet av Krekar-fengslingen?

– Jeg ville ikke forvente mange der nå heller.

Likevel: Det er ikke til å komme bort i fra at internett er en velbrukt arena for mobilisering, hvor ytterliggående grupper samler støtte for ekstreme ytringer, planlegge aksjoner og deretter gå ut i gatene og demonstrere. Det har man sett mye av i de islamistiske miljøene i Storbritannia, minner Mesøy om.

Arfan Bhatti

GLISSENT: Det var ikke mange som møtte opp da Muslimer mot opposisjon hadde demonstrasjon foran Stortinget i januar. Dette er de som først og fremst er aktive her i landet, mener Mesøy.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Jeg tror ikke Krekar har fått økt oppslutning i Norge selv om han får støtteerklæringer på nettet. Men noe betydning kan det selvsagt ha hatt. Og blant disse vil det alltid være risikomomenter, understreker han.

I Storbritannia har man dessuten sett at fengsling av religiøse ledere har gitt økt status og anseelse. På nettsiden Cageprisoners hylles arresterte av tilhengere.

– Man vil få høyere status og anseelse blant tilhengerne bare i kraft av å sone. Dette er noe ledere kan tillate seg i større grad enn mindre betydningsfulle individer, sier forsker Franck Orban til NRK.no.

– Lite fengselet kan gjøre

Han ønsker ikke å uttale seg spesielt om Krekar, bare om fengsling av slike ledere på generelt grunnlag. Fengslingen kan virke provoserende på hans tilhengere. Innenfor murene er det videre vanskelig å forhindre at han kommer i kontakt med andre, mener Orban.


– Her må det foreligge klare sikkerhetsmessige grunner som tilsier at retten til felleskapssadgang må begrenses.

– Hvorfor kan det være økt risiko for at personer lar seg rekruttere/radikalisere i fengsel?

– Det kan være økt risiko for rekruttering i fengsler fordi du som karismatisk figur kommer i kontakt med innsatte som er mer sårbare og som kan oppleve en form for fortvilelse grunnet oppholdet i fengselet. Fengslet er dessuten et egnet sted for nettverksbygging hvis forholdene gjør det mulig, sier Orban.

AKTUELT NÅ