Hopp til innhold

Frykter aksjoner mot Norge etter Krekar-pågripelse

Den tidligere generalsekretæren i Islamsk Råd er redd for at pågripelsen av Krekar kan føre til voldelige aksjoner mot staten Norge. NRK har vært i kontakt med tilhengere av Krekar, som sier at man «håper det kommer en reaksjon etter fengslinga».

Frykter økt radikalisering etter Krekar-pågripelse

Tidligere generalsekretær i Islamsk råd, Shoaib Sultan, sier han frykter økt radikalisering etter pågripelsen av mulla Krekar.

Foto: NTB SCANPIX

Shoaib Sultan er nå rådgiver for Antirasistisk senter og har blant annet jobbet med å kartlegge høyreekstreme miljøer på nett. Som tidligere generalsekretær i Islamsk Råd kjenner han også det islamske miljøet godt.

Han frykter at den mediebegivenheten Krekars pågripelse tirsdag ble kan føre til reaksjoner fra Krekars tilhengere. Krekar ble pågrepet i sitt hjem på Tøyen, med store politistyrker og flere TV-team til stede.

– Man kan frykte at dette av mange vil oppfattes som brudd på en fredssituasjon. Krekar har i alt han har sagt og gjort holdt på at Norge var en fredstilstand, og brudd på dette vil kunne føre til at de som støtter ham gjennomfører aksjoner i Norge.

– Hvilken type aksjoner kan dette være?

– Det er helt umulig å si, men jeg tror de kan gjøre et – eller – annet, for eksempel en voldelig aksjon rettet mot staten Norge, sier Sultan.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sohaib Sultan Krekar

Shoaib Sultan mener pågripelsen av Krekar kan føre til en økt radikalisering blant Krekars tilhengere i Norge.

Foto: Berit Strøyer Aalborg / NRK

Skal ha truet Norge

Mulla Krekar ble tirsdag siktet for nye trusler han kom med i helgen. Blant truslene Krekar har kommet med på nettstedet Paltalk, var en video der Krekar sa at han ønsket dødelige angrep dersom han ble fengslet eller arrestert.

Flere av truslene skal også ha blitt rettet mot Norge og det norske folk.

Sultan mener truslene fra Krekar både kan oppfattes som reelle trusler, og som midler for å kunne bli i Norge.

– Dersom dette oppfattes som reelle trusler, må man også kunne ta inn over seg at det er noen som kan gjennomføre disse tingene, sier Sultan.

Sultan mener Krekar har flere typer støttespillere i Norge.

– Dette kan deles opp to i grupper: Det kurdiske miljøet, som ikke er stort, men som er et miljø. I tillegg har man dem som i utgangspunktet ikke støtter Krekar, men som deler hans verdenssyn og ønsker å gjennomføre aksjoner, og som bruker dette som en unnskyldning.

«Håper det kommer en reaksjon»

NRK har vært i kontakt med tilhengere av Krekar, som ikke ønsker å stå frem med navn.

En sier at han støtter mullaen fullt ut, en annen at han "håper det kommer en reaksjon" etter fengslinga.

Begge mener arrestasjon av Krekar er feil, ettersom de mener sharialovene står over norsk lov.

NRK.no har også tidligere meldt at to kurdere som har vært på fornærmet-siden i Krekar-saken også har blitt truet av Krekar-tilhengere på nettet.

Sultan tror pågripelsen av Krekar kan føre til en ytterligere radikalisering i visse miljøer.

– Det kan gi noe man kan samles rundt, en sak å hente folk til, og på mange måter viser dette miljøene hvordan de (det norske folk, journ.anm.) behandler deres leder, sier Sultan.

Han tror flere av Krekars tilhengere ikke nødvendigvis skjønner at et eventuelt angrep vil forverre situasjonen for sin egen leder.

Sultan mener reaksjonen til Krekar-tilhengeren om en reaksjon «vanskelig kan sees på som noe annet enn en fordekt trussel».

Brynjar Meling

Krekars forsvarer, Brynjar Meling, mener pågripelsen av Krekar har har gjort mullaen til en martyr.

Foto: Øijord, Thomas Winje / SCANPIX

– Krekar blir gjort til martyr

Krekars advokat, Brynjar Meling, sa tirsdag til NRK at han reagerer på at politiet og PST valgte å pågripe Krekar i sin leilighet på Tøyen tirsdag, med stort politioppbud og presse på stedet.

Meling mener man med dagens pågripelse har laget en ny arena, der mullaen får kommunisert sitt budskap til sine tilhengere.

– Dette ble gjort med brask og bram, med direkte pressedekning og TV til stede. Hvis man mener mulla Krekar er så farlig som man sier at man mener, så er det rart at man lager en ny arena og gjør ham til en martyr på denne måten, sier Meling.

Terrorekspert Magnus Ranstorp

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp mener pågripelsen kan være «både en drøm og et mareritt for Krekar».

Foto: Victor Lundberg / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

– Kan være en drøm for Krekar

Terrorforsker Magnus Ranstorp sier til NRK at han tror tirsdagens pågripelse «kan være en drøm for Krekar».

– Det er delvis et mareritt for Krekar, men samtidig en drøm, ettersom han får en plattform, og han får en ytterligere status, sier Ranstorp, som ikke tror pågripelsen av Krekar øker terrorfaren i Norge.

– Man har hatt lignende situasjoner i andre land, deriblant Storbritannia, uten at det førte til ytterligere voldsepisoder. Jeg er sikker på at PST følger denne situasjonen nøye, sier Ranstorp.

Krekar vil bli framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett onsdag formiddag. PST har varslet at de vil be om at Krekar varetektsfengsles i åtte uker. Krekars forsvarere har sagt at de vil begjære mullaen løslatt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger