– Krekar pågrepet etter politisk press

Mulla Krekars forsvarer Arvid Sjødin mener det ligger politisk press bak pågripelsen av mulla Krekar. PST sier en helhetsvurdering og nye trusler ligger bak pågripelsen.

Video Her blir Krekar pågrepet

SE VIDEO: Her blir Krekar pågrepet i sitt hjem på Tøyen.

Mulla Krekar ble pågrepet i sitt hjem på Tøyen av store politistyrker tirsdag.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fikk bistand av en rekke tjenestemenn ved Oslo politidistrikt til å gjennomføre pågripelsen. Flere av dem var bevæpnet under pågripelsen.

Krekars forsvarer Arvid Sjødin mener PST hadde muligheten til å pågripe Krekar tidligere, men først gjorde det tirsdag fordi man ble presset politisk.

– Mitt poeng er at PST er en svært oppgående organisasjon, de skal være landets beste. De visste utmerket godt om vilkårene for pågripelse forelå i Oslo tingrett mandag. Dersom det skjer først nå, etter press fra blant annet Siv Jensen, har vi et alvorlig problem, sier Sjødin til NRK.no.

Sjødin sier han fortsatt ikke har vært i kontakt med sin klient, men understreker at enten han eller medforsvarer Brynjar Meling vil ta kontakt med Krekar i løpet av dagen.

Sjødin har derfor ikke fått høre fra mullaen hva han tenker om pågripelsen, og om det var nødvendig å gjøre den med et så stort politioppbud.

– Jeg vet ikke om det ville vært aktuelt for Krekar å selv ta seg til politiet eller ikke. Det har vi ikke snakket om, sier Sjødin.

Krekars andre forsvarer, Brynjar Meling, sier til Dagsnytt 18 at måten Krekar ble pågrepet på var unødvendig, og mener den vil gjøre Krekar til «martyr» blant sine tilhengere.

– Dette ble gjort med brask og bram, med direkte pressedekning og TV tilstede. Hvis man mener mulla Krekar er så farlig som man sier at man mener, så er det rart at man lager en ny arena og gjør ham til en martyr på denne måten, sier Meling.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Krakar med fosvarere

Mulla Krekar med sine forsvarere Brynjar Meling (t.v.) og Arvid Sjødin (t.h.) etter domsavsigelsen i Oslo tingrett mandag. Krekar ble dømt til fem års fengsel for trusler og terrortrusler.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Helhetsvurdering ligger bak

PST avviser at pågripelsen av Krekar har skjedd etter politisk press, og sier det ligger en helhetsvurdering bak.

– Bakgrunnen for at pågripelsen skjer i dag er en vurdering PST har gjort i forhold til dommen, det at Krekar har opprettholdt truslene, og det Aftenposten skrev i helgen om at Krekar skal ha kommet med nye trusler, sier informasjonssjef Martin Bernsen til NRK.no.

– Dere mener dere kan bevise at Krekar har kommet med nye trusler?

– Det vil man få se på fengslingsmøtet i morgen, sier Bernsen.

På spørsmål om varetektsfengslingen kunne skjedd på et tidligere tidspunkt viser Sjødin til helhetsvurderingen som er gjort.

På PSTs hjemmesider heter det at «PST har i dag klokken 1400, med bistand fra Oslo politidistrikt, pågrepet Najmuddin Faraj Ahmad (alias Krekar) på grunnlag av Oslo tingretts dom mot ham av i går, og på grunnlag av en nærliggende fare for gjentakelse av nye straffbare handlinger (trusler om terror).»

Krekar vil fremstilles for varetekt i Oslo tingrett onsdag. PST vil be om at Krekar varetektsfengsles i åtte uker. Krekars forsvarere har varslet at de vil begjære mullaen løslatt.

Martin Bernsen

PSTs informasjonssjef Martin Bernsen sier han ikke ønsker å gå inn i en diskusjon med Siv Jensen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Siktet for nye trusler

Mulla Krekar må nå forklare seg om nye trusler han skal ha kommet med sist helg. PST varslet mandag at de vil sikte Krekar også for disse truslene.

I helgen skal mullaen ha oppfordret til handling mot norske interesser i utlandet, inkludert norske politifolk, på nettstedet paltalk.com der han tidligere har kommet med trusler.

Ifølge VG nett skal dette dreie seg om trusler mot hele den norske befolkningen. Krekar skal ha sagt til sine tilhengere at de kan hevne seg på Norge og nordmenn hvis han blir arrestert eller fengslet.

PST mener ifølge VG Nett at de nye truslene er å regne som oppfordringer til drap og terrorisme.

Det er særlig dette politiet vil snakke med ham om. Politiet ransaket Krekars leilighet etter pågripelsen. Det er ikke kjent hvor Krekar er brakt for å forklare seg.

Siv Jensen

Frp-leder Siv Jensen har ikke lagt skjul på at hun ønsker at Krekar skulle pågripes.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

– Håper politet bruker virkemidlene man har

NRK.no snakket med Siv Jensen like før pågripelsen av mulla Krekar. Jensen fortalte da at hun ville ha ham fengslet i påvente av ankesaken.

Ved 19.30-tiden mandag dukket Krekar opp i TV 2s lokaler på Karl Johans gate i Oslo. Krekar fikk da et spørsmål fra TV2s reporter om dommen, og tente på alle plugger.

Krekar slo etter mikrofonen TV 2- journalisten holdt i hånden og deretter fotografens kamera som ifølge kanalen ble ødelagt.

TV2 har varslet at de vil anmelde hendelsen.

Frp-leder Siv Jensen kaller det hele for et sirkus, og mener dette kunne vært unngått dersom dersom Krekar ble satt i varetekt etter at dommen falt mandag.

– Frp håper politiet benytter seg av de virkemidlene de har, slik at Krekar kan fengsles i påvente av de neste skrittene han tar i vår frie rettsstat, sa Jensen til NRK før pågripelsen.

Etter pågripelsen sier Jensen at hun er «glad for at politet bruker det virkemiddelet de faktisk har».

– Såkalt oppsettende virkning, nemlig å sette Krekar i varetekt etter den dommen han fikk i går. Det tror jeg er i harmoni meg folks generelle rettsoppfatning, sier Jensen, og legger til:

– Saken rundt Krekar har vært en farse i mange år, hvor man har sett en handlingslammet regjering som ikke foretok seg noe. Derfor er jeg glad for at Frp anmeldte dette og forhåpentligvis også bidro til retssak og fellende dom, sier Jensen til NRK.

Leder for Stortingets justiskomité, Per Sandberg, sier til Dagsnytt 18 at han gjerne tar ansvaret for at Krekar pågripes, «dersom Sjødin, Meling eller andre skulle mene det».

Jan Bøhler

Justispolitisk talsmann i AP, Jan Bøhler, tror PST hadde gode grunner til å pågripe Krekar.

Foto: Karlsen, Anette / Scanpix

Bøhler: – Betryggende

Også justispolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, synes det er betryggende at mulla Krekar nå er pågrepet av PST.

– Det viser at han ikke kan fortsette på denne måten. Nå som mulla Krekar også i helgen skal ha fremsatt trusler, synes jeg det er betryggende at han pågripes. Det viser at han ikke kan fortsette på denne måten, sier Jan Bøhler til NTB.

Krekars advokat Arvid Sjødin mener det er det politiske presset det siste døgnet som har gjort at PST tirsdag besluttet å pågripe Krekar. Dette avviser Bøhler.

– Vi politikere har ikke noe med å pågripe. Vi er den lovgivende makt og har ingenting med dette å gjøre. Jeg vil tro PST har godt grunnlag for pågripelsen de nå har foretatt, sier Bøhler.

– Aktivitet helt fram til dommen

Statsadvokat Marit Bakkevig sier hun har hatt en dialog med politiet i løpet av dagen og at hun var kjent med at pågripelsen var planlagt.

– Dommen i går er en viktig grunn til at han ble pågrepet, blant annet ved at den beskriver en etablert trusselsituasjon. Det er en fortløpende vurdering om det blir foretatt nye straffbare handlinger som gjør at det er påkrevet å pågripe ham. Pågripelsen skyldes en kombinasjon av dommen og aktiviteten til Krekar som har pågått helt fram til domsavsigelsen, sier aktor i saken, statsadvokat Marit Bakkevig, til NTB.

I løpet av uken regner hun med å få dommen og rettsboken oversendt fra Oslo tingrett. Deretter må hun skrive en tilråding til Riksadvokaten om hvordan påtalemyndigheten ser på dommen.

Riksadvokaten skal så ta stilling til om dommen skal godtas eller ankes videre. Deretter sendes den til lagmannsretten.

– Jeg regner med at Krekar har anket på spørsmålet om skyld. Det betyr at det må en helt ny behandling til, sier Bakkevig.


SISTE NYTT

Siste meldinger