Møreaksen
Foto: Møreaksen

Møreaksen – Romsdalsaksen

Oppsummert

Møreaksen er et tunnel- og brosamband som gjør det mulig å krysse Romsdalsfjorden fergefritt. Prosjektet er prioritert av politikerne. Romsdalsaksen er et alternativ via øya Sekken, og er lansert av privatpersoner.

 • Mener trasévalg befester Møreaksen

  Lederen i Stortingets transportkomite, Helge Orten fra Høyre, mener valget av E39-trase over Ørskogfjellet innebærer en bekreftelse av Møreaksen. Frp sin nestleder Sylvi Listhaug vil ha utredet Romsdalsaksen som kryssingsalternativ over Romsdalsfjorden. Nå har samferdselsdepartementet avgjort at E39 skal gå over Ørskogfjellet til Vik, og Orten sier han er glad for at dette er blitt avklart.

  Helge Orten
  Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK
 • Velger Ørskogfjellet

  Samferdselsdepartementet har bestemt at traseen for ny E39 mellom Molde og Ålesund skal gå over Ørskogfjellet, og ikke via Svartløkenområdet, som har vært et alternativ. - Vegvesenet er fornøyd med å ha fått denne avklaringen for Digernes-Vik. Vi mener også at dette underbygger at Romsdalsfjorden skal krysses mellom Vik og Julbøen som tidligere vedtatt. Det gjør at vi kan gå videre i planleggingen av E39 Ålesund-Molde (Møreaksen), sier fungerende regionvegsjef Kjetil Strand i Statens vegvesen.

  E39-alternativer mellom Digernes og Vik
 • Vil ikkje gamble med ferjefri E39

  Statsminister Erna Solberg avviser utspelet til Frps Sylvi Listhaug om å greie ut Romsdalsaksen, som eit alternativ til Møreaksen. Samferdselsminister Jon Georg Dale uttalte i går at han stør forslaget, samstundes som at han vil halde på det regjeringa har vedteke. – Heile regjeringa har prioritert ferjefri E39, inkludert Møreaksen, og ingen av oss har tenkt til å gamble med framdrifta på det prosjektet, seier Solberg til NRK.

 • Reagerer på utspel

  Stortingsrepresentant Else-May Botten Norderhus frå Arbeidarpartiet reagerer sterkt på Sylvi Listhaug sitt utspel om Møreaksen. Listhaug foreslår å skrote Møreaksen og erstatte det med Romsdalsaksen. – Kven skal betale dei rundt 750 millionar kronene det kostar å greie ut Romsdalsaksen?, spør Botten Norderhus. Ho meiner også at Erna må på bana å avklare denne situasjonen i dag.

  Else-May Botten
  Foto: Roar Strøm / NRK