Helse-bråket: Ble bedt om å sparke direktøren i Helse Midt-Norge

Tidligere styreleder i Helse-Midt Norge, Marthe Styve Holte, tar bladet fra munnen og sier hun gikk av fordi helseminister Bent Høie beordret henne til å sparke adm.dir. Trond Michael Andersen.

MArthe Styve Holte

Tidligere styreleder Marthe Styve Holte sier hun nå velger å gå ut med sin versjon av de siste dagers helse-bråk.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Jeg opplever nå at departementet prøver å gi en annen versjon enn det som er min opplevelse. Derfor går jeg nå ut med min versjon.

Det sier Marthe Styve Holthe til NRK to dager etter at hun trakk seg som styreleder for Helse Midt-Norge med umiddelbar virkning.

Den gang hevdet hun at hun trakk seg som følge av detaljstyring fra departementet og statsråd Bent Høie – uten å gå nærmere inn på dette.

Fikk sparke-instrukser

Helse Midt-Norge. Marthe Styve Holte og Trond Michael Andersen

Neste gang Helse Midt-Norge arrangerer styremøte, vil det være med andre ledere enn Marthe Styve Holthe (t.v.) og Trond Michael Andersen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Onsdag sier hun i et intervju med NRK at hun egentlig gikk av fordi helseminister Bent Høie direkte hadde bedt henne om å fortsette som styreleder, men avsette adm.dir. Trond Michael Andersen innen ei uke.

– Da sa jeg helt tydelig fra at jeg opplevde denne oppgaven som umulig. Det er kun styret i Helse Midt-Norge som har myndighet og ansvar for ansette og avsette den administrerende direktøren, sier Holte og opplyser videre:

– Jeg kunne ikke tenke meg å sitte i et styre der oppgavene blir bestemt av en overordnet myndighet. Det korrekte hadde istedenfor vært å ta en telefon til meg der han sier at hele styret må gå av.

Helseministerens forklaring

Tirsdag – dagen etter Holte sin oppsigelse – leverte også administrerende direktør Trond Michael Andersen inn sin avskjed. Grunn: manglende tillit fra toppledelsen.

Tidligere samme dag kom det frem at medlemmene i Akademikernes samarbeidsutvalg, som består av tillitsvalde fra Legeforeningen, Psykologforeningen og andre akademiske forbund i Helse Midt, hadde sendt ut et varslingsbrev.

Der ytret de bestemt at de ikke var fornøyd med jobben Andersen gjorde.

I kjølvannet av avskjedene la helseminister Høie ut en kommentar på regjeringen sine nettsider.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie uttalte seg om saken til regjeringens nettsider tirsdag.

Foto: NRK

Der uttalte han at bakgrunnen for lederutskiftningene var at departementet hadde mottatt bekymringsmeldinger og varsling knyttet til administrerende direktørs ledelse av det regionale helseforetaket.

Nå er i alle fall Styve Holte klar på at hennes grunn til å levere inn oppsigelsen var uholdbare instruksjoner fra statsråden.

Hva hvis?

– Hva ville skjedd dersom man gikk for det du mener er den korrekte måten da? At departementet spilte inn ønsket om å avsette direktøren til hele styret?

– Det ville vært en vurdering fra styret, og jeg vil ikke spekulere i hvordan de ville ha reagert.

– Men hvordan reagerer du på mistilliten som kommer til uttrykk?

– Jeg hadde ikke gått av som styreleder hvis jeg var enig med denne håndteringen, sier Holte.

Tidligere konstituert adm. dir. Daniel Haga går nå inn igjen i Andersens stilling inntil man har funnet en ny direktør på fast basis.