NRK Meny
Normal

«Norges vakreste by» trenger flere guider

Turistene strømmer til Ålesund, byen som ved flere anledninger er kåret til «Norges vakreste by». Men få lokalkjente ønsker å guide turistene.

Brosundet m Jugendstil

Ålesund er ved flere anledninger blitt kåret til Norges vakreste by. Hit strømmer turister i tusentall hvert år. Nå trengs det flere guider.

Foto: Grete-Gunn Henriksen

Den 18. februar kommer årets første cruiseskip til Ålesund. Det er det Bahamas-registrete skipet «Boudicca» som markerer åpningen av cruisesesongen. Nå i januar teller listen over cruiseskipanløp ca. 130, og flerfoldige tusen turister skal innta byen.

Men det er mangel på guider. Og mange velger å bruke utenlandske omvisere i byen. Nå går Ålesund guideforening offentsivt ut, og ønsker å rekruttere flere.

Sidsel Waage Aurdal

Sidsel Waage Aurdal er guide i Ålesund. Nå vil hun ha flere med på laget.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Vi er førstelinjetjenesta i reiselivsnæringen. Vi møter turistene på kaia og representerer byen, distriktet, fylket og landet vårt, sier Sidsel Aurdal i Ålesund Guideforening.

Om sommeren kan du se dem fremst i flokker av mennesker som helt tydelig er turister. Guidene forteller om historie, om arkitektur, om bygdene og byene og ikke minst om menneskene som har skapt lokalmiljøene som turistene kommer for å se.

Og mange turister reiser hjem og forteller ikke bare om stedene de har besøkt, men også om menneskene de har møtt. Og guideforeningen legger ikke skjul på at nettopp guidene virkelig kan utgjøre en forskjell, og nettopp være det mennesket som gjør besøket i en by til en suksess.

Det er alltid førsteinntrykket som fester seg hos en turist. Og jeg tror at det alletid er positive mennesker som satser på å bli guide. De er som regel utadvendte og liker å være sammen med andre mennesker, sier Aurdal.

Guider Ålesund

Her er et knippe ålesundsguider. Sidsel Waage Aurdal står til høyre i fremste rekke.

Foto: Ålesund guideforening

Kurset som nå arrangeres blir kalt et «autorisert guidekurs». To kvelder hver eneste uke fra januar til mai må settes av. Da får man teoretisk undervisning, gjennomføre prosjektarbeid, besøke kjente attraksjoner, øve seg på praktisk guidearbeid og man får et kurs i førstehjelp.

Det hele avsluttes med en eksamen. Da blir man autorisert Ålesundsguide med godkjenning fra Norges Guideforbund.

Guideforeningen stiller noen betingelser for å være med. Dette er listen over kvalifikasjoner:

  • Må kunne minst ett fremmedspråk flytende
  • Må ha god formidlingsevne
  • Må være sosial og omgjengelig
  • Må ha grunnleggende norskkunnskaper
  • Må ha mulighet til å kunne ta oppdrag på dagtid i sommersesongen.
Det å guide rundt turistar i Sommar-Noreg er ein viktig jobb.
Men i dag er det få nordmenn som gjer dette.
Utanandske turistar blir møtt av utanlandske guidar.

Dette er noe av de grunnleggende kvalitetene guideforeningen ønsker hos en god guide.

– Man må ha et språk å meddele det på. Man må kunne et fremmedspråk, og vi trenger folk som kan kommunisere og formidle. Og man må kunne noe om stedet man guider på, sier Aurdal.

Som regel er det nettopp utadvendte mennesker som møter opp for å utdanne seg til guide. De fleste har gått en runde med seg selv på forhånd og funnet ut om man egner seg eller ikke, tror Aurdal.

– Det er klart at det ikke egner seg for alle. Det er ikke alle som kan kommunisere og som tør å ha folk så tett innpå. Men de fleste har nok hatt en runde med seg selv før de melder seg på et kurs som dette, sier Aurdal.

I dag er det informasjonsmøte for de som ønsker å bli guide. Og til dette informasjonsmøtet er alle velkomne.

– Nå har vi 20 som har meldt seg. I dag er det informasjonsmøte og alle er velkommen. Alle skal få svar på alle de spørsmålene de måtte ha. Og forhåpentligvis får alle lyst til å begynne på kurs og bli guide, sier Aurdal til NRK.