– Vitner observerte eksplosjonen

Vitner har fortalt politiet at de er sikre på at det var en eksplosjon om bord i hurtigruta Nordlys. Eksplosjon er politiets hovedteori når det gjelder brannårsaken.

Brann hurtigruta Nordlys Ålesund
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Etterforskningsleder John Kåre Flo sier til NRK torsdag ettermiddag at både vitneforklaringer og funn på stedet tyder på at det er en eksplosjon som har utløst brannen.

Brann Nordlys hurtigruten Ålesund

Fungerende politimester Yngve Skovly, politiinspektør John Kåre Flo og brannmester Geir Thorsen.

Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix

– Vitner som var i nærheten av eksplosjonsstedet har fortalt oss om dette. Vi har snakket med dem, men de er ennå ikke formelt avhørt, sier John Kåre Flo til NRK.

Hva forteller de?

– De forteller om en svært hurtig utvikling av brannen og røyken. Dette gjør at vi tror at det har skjedd svært fort, sier Flo.

Politiet opplyser at de har en svært sterk tro på at det har skjedd en eksplosjon. Hundre prosent sikre er de imidlertid ikke. De sier at svært mye tyder på eksplosjon.

– Spor på stedet tyder på eksplosjon. Vi har også hatt dykkere på stedet. Der fant de en utbuling på skroget. Vi har også andre indikasjoner som tilsier at der må ha vært en eksplosjon i maskinrommet, sier Flo.

Havarikommisjonen er nå koblet inn i saken og skal bistå med etterforskningen.

Vi setter i gang en undersøkelse, og vi har allerede folk på veg mot Ålesund, sier fungerende avdelingsdirektør Morten Kveim.

Vet du noe om hva som kan ha skjedd?

– Nei, det vet vi ikke. Vi har ikke fått noen informasjon om noen årsaker, sier Kveim.

Torsdag ettermiddag uttalte også samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa seg om hurtigrutebrannen i Ålesund.

Mine tanker går til de som har mistet sine, til de som er skadet og til de pårørende. Det viktigste nå er å ta hånd om de skadde og å lindre den sorgen og smerten som mange opplever, sier Kleppa.

Hvor alvorlig vil du si at denne ulykken er?

– Dette er en svært alvorlig ulykke. Her er det mange involverte, og det er viktig av politiet og hjelpemannskapene får gjøre det krevende arbeidet sitt, sier Kleppa.