Koreaburger med ssamjang

Vegansk burger av tofu med koreansk chilidipp og syltede sennepsfrø.

Foto: Richard Nystad

Vegansk burger med ssamjang og syltede sennepsfrø

Tofuburgeren er laget med inspirasjon fra Korea. Ssamjang er en koreansk chilidipp. Dessuten serveres den med vegansk majones, syltede sennepsfrø og dampede boller.

Slik gjør du

Del tofu i skiver på 100 gram. Pensle tofuskivene med marinaden på begge sidene. Stekes i 10-15 minutter på 180 grader varmluft. Dette tørker tofuen enda mer, og den får mer tyggemotstand. Deretter steker du tofuskivene kjapt i en stekepanne i litt olje. Smak til med salt og pepper. Hvis du har en barbecuesaus liggende, kan du også bruke den som marinade.

Tilbehør

Finsnitt rødløk og hodekål. Skjær gulrøttene i tynne strimler, julienne.

Ssamjang, koreansk chilidipp

Bland alle ingrediensene godt i en liten bolle.

Vegenaise

Bland sennep, soya og salt i en høy og smal beholder. Bruk stavmikser, og tilsett olje i tynn stråle litt etter litt, til den tykner.

Syltede sennepsfrø

Legg sennepsfrø i bløt sammen med eddik i 60 minutter.
Tilsett gurkemeie, salt, brunt sukker og kok i 20 minutter.
Den tykner når den står i kjøleskapet. Blir den for tykk, kan du tilsette litt eddik underveis.

Montering av burgeren

Stek tofu i stekepanne eller i ovn. Del hamburgerbrødet i to og stekt det i en stekepanne.
Smør ssamjang og vegenaise på begge brødene, legg deretter finsnittet hodekål og grønn salat på underdelen. Legg deretter grillet tofu oppå salaten og topp burgeren med gulrot, rødløk, syltede sennepsfrø, koriander og sorte sesamfrø. Plasser toppen oppå og server.

Tips

Du kan lage en annen burger hvis du ikke har tofu, som for eksempel kålrotburger eller rødbeteburger.

Hvis du vil bake burgerbrød selv så passer oppskriften best med steamed buns eller dampede boller.

  • Oppskrift: Dampede boller med grillet tofu og hurtigsyltet rødløk og agurk

Et annet triks er å dampe burgerbrødet kjapt og deretter steke det i en stekepanne. Da får brødet en mye bedre munnfølelse.

Syltede sennepsfrø kan lages i forveien, og kan lagres lenge.

Kilde: Richard Nystad i radioprogrammet «Brønsj», NRK P1