Laster innhold, vennligst vent..
Dampede boller med grillet tofu og hurtigsyltet rødløk og agurk

En av programlederne i Brønsj kaller denne retten kinesisk vegetartaco. Det handler om dampede boller som fylles med stekt tofu, syltet rødløk og agurk, sesamfrø og vårløk.

Foto: Richard Nystad

Dampede boller med grillet tofu og hurtigsyltet rødløk og agurk

Kinesisk vegetarmat som du spiser mens du holder den i hånden. Små boller dampes, tofu stekes og grønnsaker syltes. Oppskrift fra Richard Nystad i Brønsj.

Slik gjør du

Grillet tofu

Del tofu i 20 grams skiver. Pensle tofuskivene med soyavinaigrette (se nederst) på begge sidene. Stekes i 10-15 min på 180 grader varmluft. Dette tørker tofuen enda mer, og den får mer tyggemotstand.

Dampede boller, steamed buns

Elt alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og sett til heving i cirka en time med plastfilm over.

Del deigen i fire og lag seks små boller av hver del, ved å rulle en lang pølse og skjære den i seks. Rull boller, legg dem på et stekebrett og etterhev i 20 minutter.

Press bollene flate med hånden og kjevle små ovale pitabrød. Pensle med olje på oversiden og brett til halvmåner. Legg dem på små utklipte bakepapir og damp i bambusdampere i åtte minutter. Ikke løft på lokket under dampingen, da kan de falle sammen. La dem hvile uten lokk i fem minutter før du tar i dem.
Du kan også bruke en dampkjele eller dampovn.

Hurtigsyltet agurk og rødløk

Skjær agurk i tynne skiver og rødløk i fine strimler. Bland alt i et stort glass eller en bolle som har lokk. Tilsett salt og sukker. Settes kjølig i minimum 20 minutter.

Soyavinaigrette

Bland alle ingrediensene i et syltetøyglass, og rist godt til en homogen dressing. Hvis vinaigretten er lite salt, tilsett mer soyasaus. Hvis den ikke henger sammen, tilsett litt mer sennep.

Dampede boller serveres med stekt tofu, syltet rødløk og agurk, sesamfrø, soyavinaigrette og finhakket vårløk.

Tips

Tofu er laget av soyabønner som blir lagt i bløt, purert og presset til fast masse. Prosessen ligner den som brukes for å lage faste oster her i Norge. Tofu har sin opprinnelse i Kina, for over 2000 år siden. Tofu er viktig og proteinrik basismat for hele Kina. Mange veganer og vegetarianere bruker dette som en solid proteinkilde. Kinesisk fast tofu inneholder 22 prosent protein.

Kilde: Richard Nystad i radioprogrammet Brønsj/NRK P1