Laster innhold, vennligst vent..

Sykt enkel og digg turmat til påske

I ferien er det lov å gjøre det enkelt, for da vil vi bruke tiden vår ute i påskesola. Slik lager du sykt enkel og god turmat til påske.

Turboller

Av en nøytral focacciadeig lager Torill Aardal Sonesen både salte og søte snurrer. Her ser du den søte versjonen med vaniljekrem, rosiner, knuste mandler og melisglasur.

Foto: Hanne Høyland / NRK

– Når det skal gå fort på kjøkkenet er det lov å kjøpe ferdige ingredienser. Det viktigste er at folk orker å hive seg rundt og gjøre det, uten at de synes det er for my pes, sier kokk Torill Aardal Sonesen, ved Josephines kafé i Stavanger.

Torill Aardal Sonesen

Torill Aardal Sonesen er kokk på Josephines kafé, drevet av Kirkens Bymisjon.

Foto: Hanne Høyland / NRK

På en-to-tre smeller hun sammen en nøytral focacciadeig, uten å bruke kjøkkenmaskin – for det er det jo ikke alle som har på hytta.

– Dette er en nøytral focacciadeig, med litt mindre salt og sukker, som kan brukes til både salte og søte turboller, forklarer Torill.

Salte boller

Turbollene lager hun som klassiske pizzasnurrer, men med urterømme blir det hvite pizzasnurrer med ferdig kuttet skinke og raspet ost, toppet med oregano. Men det er bare Torills forslag, som fyll kan du ha akkurat det du vil, understreker hun.

– Deigen kan også brukes til klassisk focacciabrød, eller du kan kjevle den ut som en klassisk pizza. Du kan også smøre deg en tursandwich ved å dele focacciabrødet i to og ha på gode pålegg, sier Torill.

Søte boller

Den søte versjonen består av rikelig med ferdigkjøpt vaniljekrem, rosiner, knuste mandler og kanel. Hun ruller deigen forsiktig sammen som en rullekake. Når den er ferdig stekt toppes den med melisglasur.

– De er sykt gode, sier Torill og stikker en bolle til meg. Etter et jafs kan jeg si meg begeistret enig! Den er sykt god.

Slik lager du Torills turboller

Denne kreative kokka har flere ess i ermet. Neste på menyen er pitabrød med påskefarget kyllingsalat.

– Her kjører vi den samme enkle metoden. Jeg har kjøpt ferdig pitabrød fra frysedisken i dagligvarebutikk, og stekt det i ovnen som anvist på pakken, sier Torill.

Pitabrødene deler hun i to og fyller dem med en enkel kyllingsalat som hun lager kjapt på noen få minutter, før hun topper dem med rucola. Og voila, turmaten er klar.

Flere bruksområder

– Kyllingsalaten kan også brukes som den er, eller du kan ha den i en pastasalat. Det er også et enkelt alternativ for glutenallergikere, for de kan ha salaten i sitt eget brød, sier hun.

Pitabrødene kan også brukes som små pizzabunner. Da kan du samle familien, ta ut det du har i kjøleskapet, og la alle ta på det fyllet de selv ønsker. Skinker, ost, tomatsaus, grønnsaker, tomatsaus, kjøttdeig, ferdige kjøttboller.

– Når hvert medlem lager sin egen pizza, så spiser de også mer, for da er det litt mer stas, sier Torill.

Slik lager du kyllingsalat i pitabrød

Tortillalefser er også geniale å ta med seg på tur. De kan du til og med tilberede dagen før.

– Ha på det du selv ønsker, og la gjerne barna være med og lage sin egen. De går fort en ekstra kilometer når de vet at det ligger noe godt i sekken.

Wraps er også en genial måte å kvitte seg med rester på. Da kan du kvitte deg med gode kjøttrester fra en nydelig kjøttmiddag.

NRK Mat anbefaler fårikål-wrap fra Trond Moi.