Marsipankake på stettefat. Kaken er dekket med gule og oransje marsipansirkler og marsipanblomster.

Geas mormor laget den beste hjemmelagede marsipanen og smaksatte den med appelsin.

Foto: Anders Myhr Nielsen / NRK

Geas marsipan­kake

Gea Guttu Onsrud hentet inspirasjon fra mormor da det skulle bakes marsipankake i «Bakemesterskapet». Kaken minner henne om påsketurer på fjellet. Mormors oppskrift var med kaffekopper som mål, men her har Gea gjort dem om til gram.

Slik gjør du

Sukkerbrød

Smør en bakeform på 24 centimeter i diameter.
Sett stekeovnen på 160 grader.

Stivpisk egg og sukker i minst 10 minutter.
Bland det tørre og sikt det i flere omganger.
Vend det tørre forsiktig inn i tre omganger.
Vend inn iskaldt vann til slutt.

Sukkerbrødet stekes nederst i ovnen (med damp) i cirka 45 minutter.

Avkjøl kaken på rist.

Jordbærsyltetøy

Rens jordbærene og del dem i biter. Kok dem opp med sukker/vaniljesukker og avkjøl.
Hvis du bruker ferdig syltetøy trenger du ca. 3 desiliter.

Krem med jordbær og sjokolade

Pisk 5 dl fløte med sukker og vaniljesukker til fordeling inni og rundt kaken.

En del av kremen kan med fordel blandes med terninger av friske jordbær. En annen del med revet mørk sjokolade. Dette brukes til hvert sitt lag i kaken. Den tredje delen brukes til å dekke til hele kaken.

Marsipan

Mal mandlene og tilsett melisen. Bland sammen med appelsinsaft og skall av appelsin.

Tilsett 1–2 eggehviter, kna marsipanen sammen til en fast masse. Tilpass mengden eggehvite så du får en smidig marsipan. Tilsett mer melis om den blir for klissete.

Del marsipanen i tre. Farg delene med konditorfarge i tre gule/oransje fargetoner. Kjevle marsipanen med en rosemønstret kjevle og stikk ut rundinger med en rund kakeutstikker cirka 7 cm i diameter.

Lag pynteroser og blader av marsipan.

Sjokoladepynt

Hakk sjokoladen og smelt den i vannbad.

Lag sjokoladepyntekranser/blonder eller lignende av smeltet sjokolade, husk temperatur på cirka 30 grader.

Montering

Del sukkerbrødet i tre lag. Bruk toppen nederst og bunnen som øverste lag.
Legg toppen av sukkerbrødet på et fint fat.

Dynk kaken med 3–4 gode spiseskjeer av en blanding av Cointreau og appelsinsaft. Er det mer revet appelsinskall igjen, kan det også blandes inn.

Bre over ca. 1,5 dl saftig jordbærsyltetøy. Legg på kremen med jordbærbiter, strø på litt hakkede valnøtter og dryss over litt finhakket mørk sjokolade.

Legg på et nytt lag sukkerbrød. Dynk kaken med 3–4 gode spiseskjeer av Cointreau-blandingen.

Bre over et nytt lag saftig jordbærsyltetøy, legg deretter på kremen med litt revet sjokolade. Dryss over litt finhakkede valnøtter.

Legg over det siste laget av sukkerbrødet og dynk med resten av Cointreau-blandingen.

Kle kaken med resten av kremen.

Legg fine sirkler av marsipan rundt kaken. Begynn nederst med den mørkeste fargen og overlapp sirklene noe for å dekke kaken. Jobb deg oppover kaken med sirkler i lysere farger og avslutt på toppen med de lyseste sirklene.

Pynt med fine marsipanblomster, -blader og litt sjokoladeblonder.

Tips

Hvis man ikke har dampfunksjon i stekeovnen, er det et godt tips å væte et rent kjøkkenhåndkle og surre rundt kakeformen før den settes på rist nederst i ovnen.

Se hvordan det gikk i femte episode av «Bakemesterskapet». Deltakerne kunne velge om de skulle lage marsipankake eller «Hvit dame».

Geas marsipankake, tegnet som i en bok hvor vi ser den inni og utenpå.

– Det var dritgodt, er dommer Andrés konklusjon etter å ha smakt Geas marsipankake.

Foto: Bakemesterskapet / NRK

Kilde: Gea Guttu Onsrud i TV-serien «Bakemesterskapet»