Turboller

TURBOLLER: Til venstre ser du den salte versjonen og til høyre ser du den søte.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Turboller i to versjoner: salte og søte

Man skal gjøre det enkelt, mener kokk Torill Aardal Sonensen ved Josephines kafé. Hun smeller sammen en focacciadeig og kjøper fyllet ferdig. Da får hun kort tid på kjøkkenet og mest mulig tid ute i sola.

Slik gjør du

En deig blir cirka 20 boller.

Start med å ha lunkent vann i en bakebolle. Tilsett gjær, sukker, salt og olivenolje og rør sammen. Ha i litt og litt mel mens du rører i deigen. Den kan eltes i en kjøkkenmaskin med en vanlig eltekrok, eller for hånd. Når den blir så fast at du uten problem kan elte med hendene er den klar. Pass på å ikke mette deigen for mye med mel. Den skal bli myk og ikke være klissete. Hev i cirka 45 minutter.

Etter deigen er ferdig hevet har du godt med mel på disken. Kjevle deigen ut til et rektangel som er 1/2 centimeter høyt.

Legg på ønsket fyll, som på en pizza. Urterømme, skinke i terninger og raspet ost på den salte versjonen. Vaniljekrem, rosiner, knuste mandler og kanel på den søte versjonen.

Rull deigen med fyll sammen som rullekake. Pass på at du ikke klemmer rullen for hardt sammen når du ruller, den skal være luftig. Skjær i skiver og legg på smurt bakebrett, eller på bakepapirkledd stekebrett. Ha litt avstand mellom for heving.

Pensle bollene med egg, ha litt oreganokrydder på de salte og litt perlesukker, kanel og nøtter på de søte.

Etterhev i cirka 30 minutter. Stek på 180 grader i 12–15 minutter. Pass på steketiden og varmen. Det er bedre å ta dem ut ett minutt for tidlig enn to for sent. Avkjøl på rist.

Ha på godt med melisglasur på de søte bollene etter at de har blitt avkjølt.

Pakk i kurv eller tursekk og knytt skoene. God tur!

Tips

  • Deigen kan også brukes som pizzadeig. Da får du focacciapizza.
  • Torill bruker skinke i terninger fra butikken, men du kan også skjære opp vanlig pålegg og bruke dette.
  • Focacciabrødoppskriften fungerer supert som kun focacciabrød også.

Slik lager du focaccia

Ha deigen på smurt bakebrett, etterheves 30 minutter. Lag groper med fingertuppene i deigen, hell på litt olivenolje, strø over havsalt og stek på cirka 200 grader i 18–20 minutter.

Alternativ topping: rosmarin, soltørket tomater, valnøtter, fetaost, aprikos, oliven. Her er det bare å prøve seg fram.

Kilde: Torill Aardal Sonesen ved Josephines kafé/Kirkens Bymisjon