Riskrem med klementinsaus og pekannøtter

Tonje Torvangers oppskrift er en enklere måte å karamellisere nøtter på, og alle som smaker nøttene blir stumme av beundring.

Foto: Ane Landmark Komnæs / NRK

Riskrem med klementinsaus og pekannøtter

Alle har klementiner i hus rundt juletider, og i år havner saften i sausen til riskremen. Dessuten serveres juledesserten med karamelliserte nøtter.

Slik gjør du

Riskrem

Risengrynsgrøten må kokes dagen før.

Mål opp risen og skyll den i kaldt vann. Ha den over i en kjele med vann og kok opp. La det koke forsiktig til vannet har kokt inn i risen.

Kok opp melken i en egen kjele sammen med sukker, salt og utskrapte vaniljestenger med frøene. Hell melkeblandingen over risen og kok opp under omrøring. La grøten putre på svak varme i cirka 45 minutter til det blir en jevn grøt. Hell den over i en bolle og avkjøl.

Neste dag pisker du opp fløten. Pass på så den ikke blir stivpisket.

Finn fram grøten, ta ut vaniljestengene og bruk en visp eller håndmikser til å vispe den opp.

Vend inn kremen forsiktig for hånd og smak til med melis.

Server med karamelliserte nøtter og klementinsaus.

Klementinsaus

Skrell alle klementinene. Kjør dem raskt i en blender og sil av i en kjøkkensil.

Kok juicen og sukkeret forsiktig opp sammen med en kanelstang. Kanelstangen kan fint sløyfes eller byttes ut med andre julekrydder.

Løs opp maisenna i litt vann, og hell litt og litt over i sausen mens du pisker. Sausen skal bare tykne litt, så ikke hell i alt med en gang, det kan hende du får litt til overs.

Klementiner varierer ofte litt i sødme og syre, smak derfor til sausen med sitronsaft og juster med litt mer sukker dersom du ønsker det.

Server ved siden av riskremen slik at alle kan ta så mye de selv ønsker.

Friterte pekannøtter

Kok opp vann og sukker i en kjele. Hell nøttene oppi og la dem småkoke i cirka 10 minutter.

Ta nøttene forsiktig ut og legg dem over på et bakepapir. La dem tørke litt mens du forsiktig begynner å varme opp oljen i en liten kjele. Ikke ha noe vann i nærheten og pass på at oljen ikke blir for varm. Nøttene skal friteres på cirka 160-170 grader.

Bruk en skje til å legge nøttene forsiktig over i oljen. Etter et par sekunder vil det begynne å bruse rundt nøttene. La dem ligge opp til 5 minutter i oljen til de blir gylne, og ta dem over på et bakepapir. Tiden vil variere litt etter hvor varm oljen er, følg godt med og friter litt og litt nøtter om gangen.

Dryss over litt salt og la dem avkjøle seg helt.

Kutt i mindre biter og dryss over riskremen rett før servering. Du kan også bruke andre typer nøtter, for eksempel valnøtter.

Tips

  • Kok gjerne risgrøten i forveien. Du kan oppbevare den i 4-5 dager. Det er lurt å vente til 1 eller 2 dager før med å blande inn kremen.
  • Ferdig blandet kan riskremen oppbevares 4-5 dager i kjøleskap. Den egner seg ikke til frysing.
  • Mandarinsausen kan lages 4-6 dager i forveien. Oppbevares i kjøleskap. Bør ikke fryses, da mister den litt av friskheten.
  • Nøttene kan oppbevares i tett boks i tre uker. Oppbevares tørt i romtemperatur.

Kilde: Tone Torvanger i «Kvelden før kvelden» 2019