Riskrem med karamellsaus

Luftig riskrem med karamelliserte nøtter og karamellsaus.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Riskrem L'Ami Jean

Verdens beste riskrem får du på bistroen L'Ami Jean i Paris, ifølge Eyvind Hellstrøm. Den lages i tre trinn, risgrøt, karamellknekk med nøtter og karamellsaus.

Slik gjør du

Riskrem

Varm melken i en kasserolle. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Bland vaniljefrø og stang med melken og tilsett risen. Kok på svak varme og rør melk og ris sammen.

Bland inn sukkeret etter 20 minutter og kok videre i 20–30 minutter til det blir en god grøtkonsistens. Rør i grøten og ta ut vaniljestangen, som nå har gjort jobben og gitt fra seg en kostelig aroma.

Dekk kasserollen med plastfilm, og avkjøl grøten.

Pisk kremfløten til luftig konsistens, og vend den forsiktig inn i grøten.

Karamellknekk og karamellsaus

Smelt smør, salt og sukker i en kasserolle. Rør i blandingen på middels varme til det blir en lys karamell. Ta den bort fra varmen, og ha halvparten av karamellen over i en annen kasserolle. Bland inn gelatinen og halvparten av fløten i denne. Pisk resten av fløten, og bland den inn når karamellen har romtemperatur.

Bland nøttene inn i den halvparten av karamellen som ikke har gelatin. Bland godt, og ha dette over på et bakepapir. La det stå til det stivner. Hakk dette grovt når det er avkjølt.

Anrett luftig riskrem i sjenerøs mengde, dryss med knekk over, og avslutt med karamellsaus.

Kilde: Eyvind Hellstrøm i TV-programmet «Kvelden før kvelden»