Riskrem med lun kirsebærsaus og karamelliserte mandelflak

DESSERT I JULA: Riskrem med lun kirsebærsaus og karamelliserte mandelflak

Foto: Jon Marius Hyttebakk / NRK

Riskrem med lun kirsebærsaus og karamelliserte mandelflak

Det blir ikke jul uten riskrem. Denne varianten byr på spennende tilbehør.

Slik gjør du

Riskrem med vanilje og appelsin

Kok opp risen i vann, salt, sukker og vaniljestang i ca. 10 minutter.

Tilsett melken og kok dette på lav varme i ca. 10 minutter, til det tykner. Sett lokk eller folie på kjelen og sett den i ovnen på 130 grader i ca. 20 minutter.

Ta ut kjelen, vipp risen ut på en stor tallerken og la den dampe fra seg og avkjøles. Gjøres dette dagen før eller tidligere på dagen dekker man til risen med plastfolie og oppbevarer den i kjøleskap.

Før servering vispes kremfløte og rømme med melis og salt. Riv appelsinskall fint og vend det inn i kremen.

Tilsette først litt krem i risen slik at den løsner. Deretter litt og litt til all kremen er vendt inn.

Lun kirsebær

Kok opp kirsebær, vann, appelsinskiver, sukker, kanel, stjerneanis og vaniljestang. Jevn med potetmel og hold den varm/lun frem til servering. Sil av appelsinskivene og krydderne hvis ikke du ønsker å ha dem i.

Skrell appelsinen med en kniv slik at alt skall er borte. Skjær ut appelsinfileter eller kutt hele appelsinen i terninger på ca. 1 centimeter. Vend inn appelsinbitene helt til slutt.

Karamelliserte mandelflak

Sett ovnen på 250 grader og grillfunksjon.

Vend mandelflakene i en bolle med melis. Dryss deretter mandelflakene tynt ut i et lag på et brett med bakepapir eller silikonmatt. Sett platen midt i ovnen på 250 grader og grillfunksjon. Toast/karamelliser mandelflakene. Dette går ganske fort, ca. 2 minutter og du må følge med hele veien. Ikke snu ryggen til!

Ta stekeplaten ut når mandlene er nøttebrune og delikate. La dem avkjøles før du legger mandelflakene over i en skål eller drysser dem direkte over riskremen.

Dette kan gjøres kvelden før.

Kilde: Øyvind Hjelle i Kvelden før kvelden 2017