Pinnekjøtt

Pinnekjøttet serveres med god saus, rotmos og kokte poteter.

Pinnekjøtt og pinnekjøttsaus

Julemiddag med pinnekjøtt som er dampet med epleøl for en friskere smak.

Slik gjør du

Pinnekjøtt

Pinnekjøttet vannes ut i 30 timer uten å bytte vann.

Deretter legger du bjørkekvister spredt ut i bunnen av en kjele. Her kan du legge med en einerkvist for litt ekstra smak hvis du vil. Laget bør være cirka 10 centimeter høyt. Deretter heller du i øl så det dekker kvistene.Sett gryten på en plate på fullt. Legg de utvannede pinnekjøttbitene lagvis oppover. Tilslutt setter du på lokk.

Når det koker senker du varmen til lavt og lar det stå i 3 timer, eventuelt lengre hvis det er behov. Kjøttet skal slippe beinet lett.

Rett før servering legges kjøttet spredt ut på en stekeplate og settes under grillen i stekeovn i cirka 3 minutter for en sprø overflate. Kraften fra dampingen bruker du til sausen.

Pinnekjøttsaus

En fin vri på pinnekjøttkraft kan man få ved å ha i finhakket syltet løk og persille. Vi har syltet vår egen løk, men det går fint å kjøpe et glass også.

Hakk syltet løk og persille i små biter og ha dette i rett før servering. Det gir en friskere smak i en kraftig tradisjonsrett.

Tips

  • Server pinnekjøtt med rotmos, kokte eller karamelliserte poteter, hvis du vil.

  • Vi bruker urøkt pinnekjøtt av gammelnorsk spelsau, og foretrekker at det er sau, ikke lam. Den må dampes litt lengre, men den har mer smak og har levd lengre. Voksne dyr har mange fordeler, men de krever noen ganger litt mer tid og arbeid. Det er det verdt.

  • Husk å vanne ut pinnekjøttet tidlig nok. Som en enkel regel kan man si at 30 timer i vann (rikelig) i moderat romtemperatur og 3 timer med damping gir et godt resultat.

  • Vi liker å dampe pinnekjøttet i øl. Det gir en god kraft i bunn av kjelen, nærmest en ferdig saus, og en deilig smak på kjøttet. Vi bruker en syrlig øl fra Lindheim Ølkompani i Gvarv i Telemark som er laget med en del eple. Men man kan får en liknende følelse ved å bruke lyst øl og eplejuice.
  • Til en porsjon med pinnekjøtt beregner vi 300 - 500 gram alt etter hvor glade folk er i pinnekjøtt.
  • Se alle oppskriftene fra «Kvelden før kvelden» i 2018.

Kilde: Kaja Rambæk Holmboe Bang i «Kvelden før kvelden» i 2018