Hopp til innhold

Norsk-dansk jul i «Kvelden før kvelden»

I år er det mannen bak restauranten Maaemo og kokken i Lille Tøyen kolonial som lager ribbe, pinnekjøtt, dansk and og alt tilbehøret i «Kvelden før kvelden».

Kaja Rambæk Holmboe Bang og Esben Holmboe Bang

Kaja Rambæk Holmboe Bang og Esben Holmboe Bang lager julematen i «Kvelden før kvelden» i 2018.

Foto: NRK

Esben Holmboe Bang er dansken som fant kjærligheten hos norske Kaja og flyttet med henne til Norge. Da blir det en blanding av norsk og dansk julemat vi får servert i «Kvelden før kvelden». De legger stor vekt på norske råvarer.

Ribbe er julemiddagen framfor noen. Kaja og Esben serverer den uten pølser og medisterkaker. Deres tilbehør er lettere og friskere.

Fargerikt og friskt tilbehør til ribben er stekte epler og grønnkål.

Pisket rømme og pepperrot gir ekstra smak til julemiddagen.

Pinnekjøttet dampes i øl med eple for ekstra frisk smak.

Kålrotstappen til pinnekjøttet har innslag av både gulrot og pastinakk.

I Danmark er and en naturlig del av julemiddagen. Den serveres med ribbe og alt tilbehøret til ribben.

Det blir ekstra fest når potetene har fått et lag karamell og et dryss med salt. Brunede kartofler er vanlig til and i Danmark.

Rødkål skal skjæres tynt og får smak av både eple og appelsin.

Ingen jul uten surkål med karve og litt av ribbefettet.

Julekakepudding er en genial måte å kvitte seg med småkaker på. Sausen som hører til kan du bruke til mer enn juledesserten.