Farmor Jorunds blåbærpai Blåbærpaien serveres med pisket crème fraîche blandet med sitronskall. Saga Nordin bakte farmors blåbærpai i TV-serien Familiekokkene.
Bare blåbær Det bugner av blåbær både til skogs og til fjells. Dette er en av de beste sesongene på lenge i store deler av landet. Så nå er det bare å fråtse i sunne og gode bær. Blåbær egner seg godt til å fryse. I alle oppskriftene kan du bruke frosne bær. Av Kristin Eriksen
Blåbærterte med mandelfyll Selv om vi kan kjøpe blåbær hele året er det noe spesielt med dem vi har plukket selv. Du kan bruke både selvplukkede bær og blåbær fra butikken i Lise Finckenhagens terte med mandelfyll.
Ostekake med blåbær og sitron Lag på lag med gode smaker utgjør en frisk ostekake. Den starter med en kjeksbunn toppet med tre utsøkte ostekremlag, med smak av blåbær og sitron.
Danske «lappar» med blåbær Ikkje la havregrauten gå til spille, men bruk restane til å lage det danskane kallar «klatkager» med blåbær til snacks eller brunsj.
Havregrøt med svarthavre, blåbær og kokos Svarthavre er en svært gammel kornart, som nå dyrkes i Norge igjen. I denne oppskriften brukes svarthavre sammen med blåbær og kokos. Havregryn som er kuttet med kniver – steel cut – gir en annen konsistens enn vanlig valsede havregryn.
Blåbærruter med vaniljekrem og sprø topping Denne blåbærkaken med vaniljekrem og knasende topping er enkel å lage, og den smaker helt himmelsk.
Saftig blåbærstang Den lages som en rullekake, men dette er gjærdeig. Lise Finckenhagens oppskrift på blåbærstang inneholder friske blåbær og marsipan.
Hjemmelagde ispinner med frukt, bær og yoghurt Mats Paulsen lager ispinnene sjøl. I hans oppskrift på fire hjemmelagde ispinner finner du blåbær og eple, appelsin, kiwi, vannmelon og druer, yoghurt og bringebær og sitron, lime og mynte.
Salte, spicy mandler Sprø, salte og litt sterke mandler er snacks de fleste har vanskelig for å la stå i fred. I denne oppskriften kan du velge mellom kajennepepper, chili og røykt paprika.
Sitron- og pistasjkjeks Hvis du fryser deigen til disse gode sitron- og pistasjkjeksene, kan du få dem nystekte hver gang de skal serveres. Oppskrift fra Lise Finckenhagen.
Bygg- og kikertsalat Dette er en middagssalat som kan spises alene eller brukes som tilbehør. Lager du litt ekstra, er den god som lunsj dagen etter.
Kylling med gulrot, ramsløk og bukkehornsfrø Hele kyllingen blir brukt i Tareq Taylors oppskrift med gulrot, ramsløk og knutekål. Det kokes fond av kyllingskroget som blir til nydelig saus.
Rabarbrasmuldrepai med bringebær, ingefær og vanilje Når vi skal feire vår og sommer er rabarbra en selvsagt ingrediens. Lise Finckenhagen lager mørdeig til paibunnen og smuldredeig til lokket. Og mellom de to lagene blander hun rabarbra, bringebær, ingefær og vaniljefrø.
Asparges med skinke og hollandés Asparges og hollandéssaus passer ypperlig sammen. Lise Finckenhagen serverer asparges med saus og noen skiver god spekeskinke.