Farmor Jorunds blåbærpai Blåbærpaien serveres med pisket crème fraîche blandet med sitronskall. Saga Nordin bakte farmors blåbærpai i TV-serien Familiekokkene.
Bare blåbær Det bugner av blåbær både til skogs og til fjells. Dette er en av de beste sesongene på lenge i store deler av landet. Så nå er det bare å fråtse i sunne og gode bær. Blåbær egner seg godt til å fryse. I alle oppskriftene kan du bruke frosne bær. Av Kristin Eriksen
Blåbærterte med mandelfyll Selv om vi kan kjøpe blåbær hele året er det noe spesielt med dem vi har plukket selv. Du kan bruke både selvplukkede bær og blåbær fra butikken i Lise Finckenhagens terte med mandelfyll.
Ostekake med blåbær og sitron Lag på lag med gode smaker utgjør en frisk ostekake. Den starter med en kjeksbunn toppet med tre utsøkte ostekremlag, med smak av blåbær og sitron.
Danske «lappar» med blåbær Ikkje la havregrauten gå til spille, men bruk restane til å lage det danskane kallar «klatkager» med blåbær til snacks eller brunsj.
Havregrøt med svarthavre, blåbær og kokos Svarthavre er en svært gammel kornart, som nå dyrkes i Norge igjen. I denne oppskriften brukes svarthavre sammen med blåbær og kokos. Havregryn som er kuttet med kniver – steel cut – gir en annen konsistens enn vanlig valsede havregryn.
Blåbærruter med vaniljekrem og sprø topping Denne blåbærkaken med vaniljekrem og knasende topping er enkel å lage, og den smaker helt himmelsk.
Saftig blåbærstang Den lages som en rullekake, men dette er gjærdeig. Lise Finckenhagens oppskrift på blåbærstang inneholder friske blåbær og marsipan.
Hjemmelagde ispinner med frukt, bær og yoghurt Mats Paulsen lager ispinnene sjøl. I hans oppskrift på fire hjemmelagde ispinner finner du blåbær og eple, appelsin, kiwi, vannmelon og druer, yoghurt og bringebær og sitron, lime og mynte.
Peppergris med fruktchutney Hjemmelaget og Bali-inspirert gryte med marinert svinefilet, rabarbrachutney og kål.
Ostekake med jordbær Ostekake som du ikke trenger stekeovn for å lage. Ostekremen er laget med jordbærgelé og skal stå kaldt for å stivne. Gled deg til den myke, luftige konsistensen og den nydelige smaken av jordbær.
Kyllingspyd med peanøttsaus Saftig kylling på grillspyd er skikkelig kosemat. Her marinert og servert med peanøttsaus og en sursøt agurksalat med ingefær og chili.
Brød på grillen med ost og vårløk Filip Langhoffs grillede brød minner om en italiensk focaccia eller en hvit pizza med god ost og urter. Det passer godt som et mellommåltid med en kopp kaffe eller et glass øl.
Kongeloff Historien om denne loffen går helt tilbake til unionsoppløsningen da dronning Maud hadde med seg sin egen engelske oppskrift på loff. Den ble overlevert til Baker Hansen som deretter leverte loffen til slottet, daglig, fram til kong Olavs død i 1991.
Ti oppskrifter med rabarbra Endelig er rabarbraen her. Den vokser i hager og bugner over i butikkhyllene, men hva skal du bruke den til? Her er ti oppskrifter med rabarbra til inspirasjon. Av Hanne Høyland