Blåbærterte med mandelfyll

Blåbærterte kan serveres med pisket krem, pisket rømme, vaniljesaus eller is.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Blåbærterte med mandelfyll

Selv om vi kan kjøpe blåbær hele året er det noe spesielt med dem vi har plukket selv. Du kan bruke både selvplukkede bær og blåbær fra butikken i Lise Finckenhagens terte med mandelfyll.

Slik gjør du

  • Terteform/paiform, cirka 28 centimeter i diameter

Mørdeig

Smøret skal være kjøleskapskaldt og i små terninger. Smuldre sammen smør, mel og melis til smøret er finfordelt. Du kan eventuelt kjøre det raskt sammen i en hurtigmikser.

Tilsett egg og mandelmel og bland det raskt sammen til en deig. Pakk mørdeigen godt inn i plastfilm og la den hvile i kjøleskapet i minst en times tid før bruk.

Varm ovnen til 175 grader. Kjevl ut mørdeigen og kle formen med deigen, klem deigen lett inntil og litt over kanten. Eller skjær deigen i tynne skiver, legg skivene jevnt utover i formen og trykk og klem dem godt sammen så formen blir godt dekket. Prikk deigen lett med en gaffel og la formen stå i kjøleskapet mens du lager fyllet.

Fyll

Visp smør og sukker lyst og luftig. Stopp et par ganger underveis og skrap ned langsmed sidene i bollen. Visp inn ett og ett egg. Visp godt mellom hvert egg. Bland til slutt inn mandelmelet. Bre fyllet jevnt utover tertebunnen og dryss over blåbærene. Stek terten midt i ovnen i cirka 45 minutter, eller til fyllet har «satt seg».

Servering

Serveres gjerne lun, men holder seg god og saftig selv etter et par dager i kjøleskapet.

Dryss over ekstra blåbær og litt melis før servering. Som ekstra tilbehør er det nydelig med pisket krem, pisket rømme, vaniljesaus eller is.

Tips

Blåbærterte med mandelfyll

Blåbærterten klar til servering med vaniljesaus.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Oppskrift på vaniljesausen finner du her: Blåbærpai med hjemmelaget vaniljesaus

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Holm» på NRK P1+