Blåbærboller med sprø topping

Med denne oppskriften får du 15 blåbærboller.

Foto: Marit Hegle

Blåbærboller med sprø topping

Saftige boller med deilig vaniljekrem, blåbær og sprø smuldretopping! Kan det bli bedre?

Slik gjør du

Boller

Kutt opp smøret i små terninger og legg terningene på en tallerken slik at de blir romtemperert.

Bland cirka halvparten av melet med bakepulver, kardemomme og salt i en bolle.

Varm opp melken til den er cirka 37 grader. Rør inn sukkeret i melken. Smuldre gjæren i melken, og rør til all gjæren er oppløst. Bland melken inn i melblandingen og elt godt. Tilsett litt og litt mel til deigen så vidt slipper kanten. Det skal bli en myk deig som ikke er klissete, men ikke bruk mer mel enn nødvendig. Elt videre i minst 10 minutter, gjerne 15.
Bruk helst en kjøkkenmaskin.

Tilsett smøret gradvis i deigen, elt videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig. Hvis deigen er litt for klissete tilsetter du litt mer mel. Ønsket konsistens er at den skal være bitte litt klissete på fingrene.

Hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.

Topping

Mens deigen hever lager du smuldretoppingen.

Del meierismøret opp i små biter. Rør sammen hvetemel, havregryn og sukker i en bolle. Smuldre smøret sammen med melblandingen med fingrene til du har en deig som så vidt henger sammen. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet.

Blåbærboller

Når gjærdeigen er ferdig hevet, deler du den i 15 like emner, trill runde boller og fordel disse på to bakepapirkledde stekebrett. Trykk bollene litt flate.

Etterheves i cirka 30 minutter. Lag et lite hull midt i hver bolle og fordel en god spiseskje med vaniljekrem i hullet. Pensle bollene med et sammenvispet egg. Fordel smuldredeig jevnt over bollene, og fordel deretter godt med frosne blåbær innimellom smuldredeigen.

Stek bollene på 225 grader midt i ovnen i cirka 12 minutter.

Avkjøles på rist.

Kilde: Marit Hegle