Napoleonskake med vaniljekrem servert på et lyseblått fat. Pyntet med friske jordbær og rørte jordbær.

Denne nydelige napoleonskaken ser kanskje vanskelig ut å lage, men med ferdig butterdeig og vaniljekrem er det enklere enn du tror.

Foto: Sara Johannessen

Napoleons­kake

Napoleonskake har et beskrivende navn på fransk, mille-feuille. Det betyr tusen lag. I Frankrike er napoleonskaken en favoritt under feiringer som bryllup og jubileer. Hos oss også til 17. maifesten.

Slik gjør du

Kakebunn

Varm ovnen til 180 grader varmluft.

Tin butterdeigen og rull sammen to og to plater til ruller. Press rullene ned mot bakebordet slik at de blir flate – for å ødelegge strukturen i deigen og få flatere butterdeigsbunner.

Kjevle dem ut med hvetemel til samme størrelse cirka 20 x 30 cm rektangulært.

Legg et bakepapir på et flatt stekebrett og legg på en utkjevlet butterdeigsplate.

Legg på et nytt bakepapir og legg på neste utkjevlede butterdeigsplate.

Legg på et stykke bakepapir og sett et stekebrett på toppen av denne stabelen av butterdeig.

Sett stekeplatene i ovnen og stek i 25 minutter ved 180 grader varmluft.

Denne prosessen gjøres for å få flatest mulig butterdeigsplater.

Avkjøles på rist.

Vaniljekrem

Kok opp 4 dl melk med sukker og en delt og utskrapet vaniljestang. Frøene brukes selvsagt også.

Ha eggeplommer med maisennastivelse og 1 dl melk i en bolle og rør godt om slik at maisennastivelsen blander seg godt inn i melken og eggeplommene.

Spe den kokende vaniljemelken over eggeblandingen og rør godt om.

Hell røren tilbake i kjelen og kok opp under kraftig omrøring. Kok til kremen tykner og blir en deilig gul vaniljekrem.

Kremen presses gjennom en sil.

Legg gelatinplatene i kaldt vann i tre minutter. Klem ut vannet og bland gelatinplatene med den varme vaniljekremen.

Dekk vaniljekremen med plastfolie og sett kaldt, gjerne over natten i kjøleskap. Vaniljekremen må være helt kald før den blandes med pisket kremfløte.

Når kaken skal monteres piskes vaniljekremen smidig med en mikser.

Kremfløte piskest til lett pisket krem og tilsettes vaniljekrem.

Pisk godt sammen til en tykk krem.

Melisglasur

Sikt melis i en bolle og ha i eggehvite og sitronsaft.

Bland til en smidig glasur.

Ta av 2 ss glasur og bland med kakao for å gjøre den mørk.

Montering

Skjær av kantene på de rektangulære butterdeigsplaten slik at de blir like store.

Legg en butterdeigsplate på et fat.

Ha på vaniljekremen og fordel jevnt utover i alle kantene av platen.

Smør melisglasuren på den øverste butterdeigsplaten.

Sprøyt tynne striper med kakaoglasur på melisglasuren og dra en kniv frem og tilbake over glasuren slik at en får et pent mønster.

Del butterdeigsplaten i 8 like store stykker og legg de pent på vaniljekremen.

Sett kaken kaldt i to timer, til at den setter seg og kremen stivner.

Skjær kaken opp i åtte biter med en sagekniv.

Serveres med jordbærsaus.

Tips

Napoleonskaken kan også fryses og kuttes i 8 biter halvfrossen, for så og tines helt.

Ha gjerne jordbær eller rørte jordbær ved siden.

Kilde: Bent Stiansen fra TV-programmet «Gratulerer med dagen!»