Et stykke kokt laks med pepperrotkrem, agurksalat, potet og en sitronbåt på en lys tallerken.

En rotekte norsk middagsklassiker. Dette er festmat og har blitt et slags «middagsbordets symbol for 17. mai».

Foto: Sara Johannessen

Laks med pepper­rotkrem og agurksalat

Kokt kald laks med agurksalat og pisket rømme er tradisjonsmat på 17. mai for mange. Og det smaker himmelsk hele sommeren. Lett å lage, kaldt, friskt og masse god smak.

Slik gjør du

Laksen

Vask fisken og vask bort eventuelt blod inne ved benet med en fiskebørste.

Kok opp vann med krydder og eddik.

Legg i laksen og la den trekke i 6–8 minutter, rett under kokepunktet.

Avkjøl laksen i kokevannet, gjerne natten over.

Pepperrotkrem

Bland alle ingrediensene og pisk til en luftig krem.

Agurksalat

Skjær tynne skiver av agurken (med en ostehøvel) og bland med saltet.

La agurken stå og salte seg i 20 minutter.

I mellomtiden kokes vann opp med sukker og eddik til sukker er oppløst.

Avkjøl laken.

Press agurkskivene mellom hendene slik at noe av vannet forsvinner.

Ha skivene i eddiklaken sammen med kvernet pepper og la agurksalaten marinere i 20 minutter.

Tips

Tilbehør til laks: Pepperrotkrem, poteter og agurksalat

Laksen serveres kald. Nykokte poteter, pepperrotkrem og frisk agurksalat er obligatorisk til.

Foto: Sara Johannessen

Kilde: Bent Stiansen fra TV-programmet «Gratulerer med dagen!»