Hipp Hipp! Her er årets 17. mai-meny! Norge har bursdag, og igjen kan vi feire frihet. NRK samler hele landet i direktesendingen «Gratulerer med dagen!». Her er årets festlige og fantastisk gode meny. Av Ingvill Bjorland
Megaburger med «alt» Vi har aldri sett lignende. Vær så god. Her er verdens deiligste og mest syndige burger. Den har alt. Absolutt alt. Og du spiser den ikke, du bestiger den – eller fordeler alle godsakene ut på tallerkenen. Nederst i oppskriften ser du hvor høy burgeren er.
Laks, choronsaus, potetsalat og en pakke med kål Festmiddag med laks og kål på grillen fra Bent Stiansen. Potetsalaten lages med sennepsdressing. Sausen er en variant av bearnaise tilsatt tomat.
Bringebærbløtkake med vaniljekrem og hasselnøtter Denne nydelige bløtkaken pleide moren til Bent Stiansen å lage hver 17. mai. Laget med ville bringebær de hadde plukket året før. Lag deg et søtt, saftig og lekkert bringebæreventyr på festbordet.
Dronning Mauds «sufflerte» pannekaker med rørte jordbær Dette er kongelige pannekaker. Disse superfluffy pannekakene er nesten som små suffleer stekt i panne. Dronning Maud tok med disse elegante pannekakene fra England, og de serveres på Slottet hver 17. mai.
Lun skalldyrsalat med artisjokker og estragondressing Dette er salaten du spiser «til fint». Her er mye god smak, og estragondressing tar salaten til nye høyder.
Butterdeigsterter med kylling, asparges, sopp og kremet gressløksaus La det bli dagen for smakfulle små butterdeigsterter. Fylt til randen av kyllingstuing, sopp og asparges er disse herlighetene perfekte til frokost, brunsj eller små festkvelder.
Friterte løkringer Sprø, hjemmelagde løkringer som friteres i olje er perfekt til hamburger og biff. For å få den sprø kanten, dyppes dei tempurarøre laget med øl.
Guacamoledressing Avokadostappe er en kald dressing fra det meksikanske kjøkkenet. Passer til alt meksikansk, men også perfekt til grillretter. Bruk godt modne avokado.
Fårikål fra Lise Finckenhagen Høsten har for alvor kommet og dermed er det tid for fårikål. Prøv oppskriften til Lise Finckenhagen.
Pasta med krabbe og prosecco Hvis du spør Gino D'Acampo om hvor han drømmer om å lage mat, så er svaret enkelt: Venezia. Og du kan ikke være i Venezia uten å åpne en flaske prosecco. Gino bruker prosecco sammen med krabbe til en fristende pastarett.
Lunsjfocaccia med burrataost og spekeskinke Burrataost er en fantastisk, fyldig og kremet ost fra Italia. Det kan være vanskelig å få tak i burrata i Norge, men du kan erstatte den med mozzarella i denne oppskriften.
Super eplesesong – Ni eplekjekke Ja, vi feirer eplenes festdag. Eplet er den nest mest populære frukten i Norge, etter banan. Nå er det proppfullt av deilige norske epler i butikker og i frukthager. Lag deg noe eplegodt. Av Ingvill Bjorland
Uvanlege – vedunderlege kaker Mange vil heve augebryna om kaka er laga med kålrot, raudbetar, potet, tomat eller søtpotet. Men desse kakene overraskar verkeleg. Dei smaker kjempegodt og er ekstra saftige. Av Ingvill Bjorland