Gravet makrell med syltet løk og sennepssaus servert på en rundt, hvit skjærefjøl.

Delikat og innbydende fest-tradisjon. Hipp hipp!

Foto: Sara Johannessen

Gravet makrell med syltet løk og senneps­saus

Den norske armen vil strekke seg langt etter dette fatet. Gravet fersk makrell hører med på nasjonaldagen og til de andre sterke festdagene våre. Lett å lage er det også.

Slik gjør du

Gravet makrell

Tørk makrellfiletene godt og skjær bort den remsen med små ben som sitter midt i fileten.

Bland sukker, salt og grovknust pepper. Dryss ¼ av blandingen i en form som er stor nok for halvparten av makrellfiletene.

Legg på halvparten av makrellfiletene med skinnsiden ned og dryss på ¼ av saltblandingen.

Dryss på halvparten av den hakkede dillen.

Gjør samme prosessen med det andre makrellfiletene og legg de oppå de første filetene med skinnsiden opp.

Dynk det hele med konjakk.

Dekk fisken med plastfilm og legg et passende fat/tallerken over fisken.

Sett fatet i kjøleskap og la makrellfiletene graves i 1 døgn.

Makrellfiletene skal gjerne vendes en gang i løpet av graveprosessen.

Ved servering, skjæres makrellfiletene i 1 cm skiver, uten skinn og server dem med sennepssaus og løkmarmelade

Hjemmelaget sennepssaus

Bland alle sennepene og ha i en eggeplomme, sukker, vann og dill.

Spe forsiktig inn olje i en tynn stråle som til en majones.

Smak til med eventuelt salt, pepper eller mer sukker.

Appelsinkokt løkmarmelade

Skrell løkene og kutt dem i tynne skiver.

Ha løkringene i en kjele med alle de andre ingrediensene og kok opp.

Kok i 5 minutter med lokk.

Ta vekk lokket og kok løken i cirka 15 minutter til væsken har kokt inn i løken.

Avkjøl og server til makrellen.

Tips

Sennepssaus er fast følge til gravet fisk. Men det kan brukes til mye mer, f.eks. viltkjøtt, grillmat, julemat og festfrokost. Derfor kan det noen ganger være lurt å lage sausen uten dill, og tilsette dill rett før servering.

Sennepssaus på en hvit skjærefjøl- dandert sammen med løkmarmelade og gravet makrell

Velg selv hvor mild eller sterk den skal være – mye dijonsennep gir sterkere saus.

Foto: Sara Johannessen

Kilde: Bent Stiansen fra TV-programmet «Gratulerer med dagen!»