Slik gjør du
Gravet makrell
Tørk makrellfiletene godt og skjær bort den remsen med små ben som sitter midt i fileten.
Bland sukker, salt og grovknust pepper. Dryss ¼ av blandingen i en form som er stor nok for halvparten av makrellfiletene.
Legg på halvparten av makrellfiletene med skinnsiden ned og dryss på ¼ av saltblandingen.
Dryss på halvparten av den hakkede dillen.
Gjør samme prosessen med det andre makrellfiletene og legg de oppå de første filetene med skinnsiden opp.
Dynk det hele med konjakk.
Dekk fisken med plastfilm og legg et passende fat/tallerken over fisken.
Sett fatet i kjøleskap og la makrellfiletene graves i 1 døgn.
Makrellfiletene skal gjerne vendes en gang i løpet av graveprosessen.
Ved servering, skjæres makrellfiletene i 1 cm skiver, uten skinn og server dem med sennepssaus og løkmarmelade
Hjemmelaget sennepssaus
Bland alle sennepene og ha i en eggeplomme, sukker, vann og dill.
Spe forsiktig inn olje i en tynn stråle som til en majones.
Smak til med eventuelt salt, pepper eller mer sukker.
Appelsinkokt løkmarmelade
Skrell løkene og kutt dem i tynne skiver.
Ha løkringene i en kjele med alle de andre ingrediensene og kok opp.
Kok i 5 minutter med lokk.
Ta vekk lokket og kok løken i cirka 15 minutter til væsken har kokt inn i løken.
Avkjøl og server til makrellen.
Tips
Sennepssaus er fast følge til gravet fisk. Men det kan brukes til mye mer, f.eks. viltkjøtt, grillmat, julemat og festfrokost. Derfor kan det noen ganger være lurt å lage sausen uten dill, og tilsette dill rett før servering.
Velg selv hvor mild eller sterk den skal være – mye dijonsennep gir sterkere saus.
Foto: Sara JohannessenKilde: Bent Stiansen fra TV-programmet «Gratulerer med dagen!»