Jonathan Romano og Nadia Hasnaoui skal begge ta vare på stemningen foran Slottet på 17. mai.
Foto: Ole Kaland / NRK– Få gjerne med deg familie og venner til å bidra, så kan du stresse ned og nyte dagen, sier sushikokk og restauranteier Jonathan Romano. Han gir folket sine beste råd for god mat og feststemning på nasjonaldagen.
Ostekake i glass
Ett glass til hver. Ostekaken toppes med jordbærgelé som lages med gelépulver og saften av jordbær. Da blir det ekstra mye jordbærsmak.
Grillet gravlaks
Sushikokken tar gravlaksen ett skritt lenger. Han bruker masse pepper når laksen skal graves. Og så legger han den ferdig gravede laksen på grillen etterpå.
Det er sesong for grønn asparges rundt 17. mai. Asparges trenger litt syre, men i stedet for sitron bruker Jonathan Romano tomater som er litt umodne. De har en naturlig syrlighet.
Laks sashimi
Laks i tynne skiver med en søt, sterk og smaksrik ponzusaus. Kokken har lekt med sausen. Er det noe som passer til fet fisk så er det syrlig smak og masse gode urter.
– Etter noen eksperimenter kom jeg frem til denne ponzusausen, som er yndet og kopiert i mange former i Norge. Håper dere liker den, sier Jonathan Romano.
Brokkolisalat
Salaten med brokkoli, bacon og pinjekjerner er en av favorittene til Jonathan Romano.
Tang på isen
Om isen er laget av frukt eller fløte, så passer det alltid å toppe med ekstra smak. Prøv med sukkertare og søl.
Pavlova
Når marengsbunnen er ferdig stekt er det fort gjort å fylle den med pisket krem, iskrem og masse frukt og bær.
Pølser til 17. mai
Pølser er tradisjon på nasjonaldagen. Det konsumeres tonnevis wiener-, grill, oste- og krydderpølser. Men her er det fokus på toppingen. Det beste med pølser er at de er enkle å tilberede. Samtidig er det smakfullt, selv om kvaliteten på innholdet varierer fra de forskjellige produsentene. Her er to forslag til pølser og topping.
17. mai-pølse med rekesalat
- Bratwurst
- Brød
- Lompe
- Rekesalat
- Bacon
- Rå løk
- Sennep
17. mai-pølse med syltet reddik
- Vegan pølse
- Lompe
- Syltet Reddik
- Syltet Løk
- Sennep
- Urter