Vårruller

Sprø vårruller med chilidipp.

Foto: Jonathan Romano

Jonathans vårruller

Det finnes ingen regler for hva man kan fylle asiatiske vårruller med. Jonathan Romano lager fyllet med kylling og grønnsaker, men man kan velge vegetarfyll eller rester fra kjøleskapet.

Slik gjør du

Vårruller

Kok opp vann og tilsett en buljongterning. Hakk opp kyllingkjøttet og forvell det i 2 minutter. Sil av og avkjøl.

Finhakk hvitløk og chili og strimle gulrøtter, kålhode og vårløk.

Del opp vårrullpapirene på forhånd sånn at arkene er løse før montering.

Finn frem en stor bolle og bland alle ingrediensene sammen med hendene. La alle smakene få kose seg sammen. Det er viktig at fyllet ikke står for lenge siden grønnsakene væsker.

Legg frem et vårrull-ark med spissen av arket mot deg. Legg i en stor toppet spiseskje med fyll pr. rull. Plasser fyllet nederst mot deg og brett kanten over fyllet. Rull en gang, og fold høyre og venstre kanten mot midten. Rull så rullen mot toppen og pensle med egg for å lime skjøten sammen. Stable rullene oppå hverandre med bakepapir imellom.

Hell nøytral olje i en tykkbunnet kjele. Varm opp oljen til cirka 180 grader, bruk termometer. Et triks er å stikke ned en treskje eller noen spisepinner i tre i oljen. Hvis det begynner å boble rundt treet er oljen varm nok til å brukes.

Ikke ha for mange ruller i om gangen da oljen fort mister temperatur. Når vårrullene blir gylne er de klare. Det tar cirka 1–3 minutter. Løft dem opp og legg dem på kjøkkenpapir sånn at overflødig fett renner av. Så er de klare til å serveres.

Det er vanlig å beregne 2–4 ruller pr. person.

Dipp

Bland alle ingrediensene i en bolle og bland godt med en liten visp. Juster gjerne styrken, og salt innholdet etter eget ønske.

Tips

Du trenger ikke steke alle rullene med en gang. Resten kan du pakke i en plastpose og fryse ned.

Kilde: Jonathan Romano i radioprogrammet «Holm» på P1+