Grillet grønne asparges, tomatsalat og gravlaks

Asparges og tomater servert med grillet gravlaks. Se video av matlagingen nederst i oppskriften.

Foto: Jan-Kristian Vikeiane Schriwer / NRK

Grillet gravlaks med grønn asparges og tomatsalat

Asparges er på sitt beste akkurat nå. De trenger alltid et syrlig innslag for å løfte opp de grønne smakstonene. Istedenfor sitron bruker Jonathan Romano tomater, som fortsatt er litt umodne. De har en naturlig syrlighet, og er i tillegg er proppfulle av umami.

Slik gjør du

Kok opp godt saltet vann i en dyp kasserolle. Snitt av roten 3-4 cm i den ene enden av aspargesen og forvell dem i cirka 30 sekunder. Avkjøles i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen.

Skjær tomatene i to og ha dem i en bolle. Dryss på en klype salt, sånn at tomatene begynner å svette.

Anrett aspargesen på et serveringsfat, fordel tomater over aspargesen og dryss over godt med basilikum. Kvern over godt med sort pepper.

Gravet laks med pepper, tang og tare

Finn fram et fat med litt opphøyd kant.

Bland sukker og salt i en bolle. Ha i fisken og dryss rikelig med sukker/salt-blandingen på alle flater på fileten. Knus den tørkede tang og taren, og dryss rikelig over. Knus grov pepper i en morter, eller en kvern, og dryss også dette over fileten.

La dette stå 2–3 timer i romtemperatur, eller over natten i kjøleskap. Skyll fileten raskt i kaldt rennende vann og tørk den skånsomt med en ren klut. Fileten skal ha spor av tang og pepper.

Når fisken er tørr er den klar for grilling.

Grillet gravlaks

Mange tror at gravlaks kun kan spises kald. I denne oppskriften skal den grilles.

Del fisken i porsjonsstykker og pensle dem lett med olje. Ha dem på grillen i cirka 3 minutter på hver side, og legg dem på indirekte varme på grillen.

Tips

Jonathan Romano lager mat til 17. mai.

Jonathan Romano lager gravlaks med asparges og tomater til 17. mai.

Kilde: Jonathan Romano i «Gratulerer med dagen!», NRK1