Poke med and

Risbolle med and, rosenkål, rødløk, rødkål og grønnkål.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Poke med and

Vanligvis lages poke med ris, frukt, grønnsaker og fisk. Men i denne juleversjonen er fisken byttet ut med andelår. Grønnsakene er også hentet fra julemenyen, som rødkål, rosenkål, rødløk og grønnkål.

Slik gjør du

Rødkål

Snitt opp rødkålen. Ha det i en ildfast from og dryss på godt med flaksalt. Hell i epleeddik og eplejuice. Del eplet i skiver og ha det i formen sammen med nellik og laurbærblad. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett i en forvarmet ovn på 180 grader i 45 minutter.

Rosenkål

Rens rosenkålen og fjern flekkete blader. Snitt de i skiver sammen med finhakket rød chili og hvitløk. Fres alt lett i en panne med rapsolje i cirka ett minutt. Smak til med tangsalt og pepper.

Rå rødløk

Rens rødløken og del den på langs. Snitt løken så tynt du klarer med en skarp kniv eller mandolin. Skyll løken i kaldt vann 3–4 ganger, da blir du kvitt råsmaken og løken blir crispy og søt.

Rå rødkål

Vi gjør det samme med rødkålen som med rødløken. Ta bort de grove stilkene. Skjær kålen i tynne skiver med kniv eller mandolin. Press over sitronsaft og dryss på tangsalt og finsnittet gressløk.

Grønnkål

Hvis du ikke får kjøpt ferdig snittet grønnkål, så bruke du et halvt hode og skjærer det i strimler. Kok opp vann i en gryte og tilsett smør. Når dette koker tilsettes grønnkålen. Rør om i cirka 30 sekunder. Sil av. Kålen skal fortsatt være sprø. Tilsett karripulver og sitronsaft.

Ris

Ha risen i en gryte eller riskokeren og skyll risen godt. Bruk hendene. Hell av vannet og ha i nytt vann. Denne prosessen gjøres 5–7 ganger eller helt til du ser risen lett gjennom vannet. Hensikten er for å få skylt av urenheter og noe av stivelsen.

Sil av risen og tilsett 2 deler vann til 1 del ris. Sett til oppkok. Når risen begynner å koke letter du på lokket og setter ned temperaturen på det laveste. La risen trekke til vannet har trukket seg inn i risen. Det tar cirka 12–16 minutter. Risen skal være al dente.

Andeconfit

Denne tilberedningen tar litt tid. Dette er slow food på sitt beste, og her er tiden den viktigste faktoren. Andeconfit er and kokt i andefett. Med denne fremgangsmåten blir anden saftig og smakfull.

Salt andelårene med grovsalt dagen før.

Ha lårene en ildfast form eller helst en gryte som går i ovnen. Fyll den med andefettet og legg i andelårene. Fortsett med rosépepper, rosmarin, hvitløk og sjalottløk. Hvis andefettet ikke dekker helt, så spe på med solsikkeolje. Dekk til med lokk og la gryten stå i ovnen på 190 grader i 2-2,5 time. Ta gryten ut to ganger under stekingen og legg de underste lårene øverst, sånn at alle lårene blir dekket med olje/fett. Kjøttet skal være mørt. Løft lårene opp fra fettet og kjøl dem ned. Sil fettet og kjøl det ned. Kjøl fettet ned til dagen etter.

Før servering. Forvarm stekeovnen til 230 grader. Plukk kjøttet fra beina og legg det på et bakepapir eller silikonmatte på stekebrett og stek kjøttet i ovnen i 7–9 minutter, eller til skinnet er sprøtt. Dryss på litt salt.

Montering

Poke serveres i en suppebolle, frokostbolle eller en annen bolle du liker godt. Det er viktig at alle ingrediensene står klar.

Ha i ønsket mengde med ris, gjerne 3–4 spiseskjeer. Anrett alt tilbehøret hver for seg rundt kanten over risen, og avslutt med andekjøttet i midten.

Dryss gjerne litt ristede pinje- eller gresskarkjerner og karse over.

Tips

  • Kraften fra andeconfiten vil legge seg på bunnen av gryten og fettet legger seg over som en størknet masse.
  • Skrap ut fettmassen og ha den i kjøleskapet, den kan brukes om igjen.
  • Du kan også bruke dette fettet til speilegg eller stekte grønnsaker.

Kilde: Jonathan Romano i radioprogrammet «Holm»/NRK P1+