Slik gjør du
Gravet laks med pepper, tang og tare
Finn fram et fat men litt opphøyet kant.
Bland sukker og salt i en bolle. Ha i fisken og dryss rikelig med sukker/salt-blandingen på alle flater på fileten. Knus den tørkede tang og taren, og dryss rikelig over. Knus grov pepper i en morter, eller en kvern, og dryss også dette over fileten.
La dette stå 2–3 timer i romtemperatur, eller over natten i kjøleskap. Skyld fileten raskt i kaldt rennende vann og tørk den skånsomt med en ren klut. Fileten skal ha spor av tang og pepper.
Når fisken er tørr er den klar for grilling.
Grillet gravlaks
Mange tror at gravlaks kun kan spises kaldt. I denne oppskriften skal den grilles.
Del fisken i porsjonsstykker og pensle dem lett med olje. Ha dem på grillen i cirka 3 minutter på hver side, og legg dem på indirekte varme på grillen.
Nykål
Snitt nykålen i 4 båter og ha dem i saltet vann i 3 minutter. Ta dem opp og rist dem fri for vann, og legg dem på en godt forvarmet grill. La kålen få en fin «svidd» flate, og ta dem opp på en tallerken. Kålen skal være sprø.
Umamidressing
Ha crème fraîche i en bolle og rør til den blir rennende. Bland resten av ingrediensene i en annen bolle og hell dette i porsjonsvis i crème fraîchen under omrøring. Dressingen skal ha en rennende konsistens. Smak til med salt, og la den helst stå 1 time før den brukes.
Ha kålen i en bolle, og bland godt med dressingen. Dette kalles for å «dresse». Dryss over finsnittet gressløk.
Servering
Kålen snittes i tynne skiver. Anrett fisken over kålen. Fisken kan deles i flak med fingrene, og fordeles lett over kålen.