Laster innhold, vennligst vent..
Helstekt and

Timian, rosmarin, appelsinskall, kanel og nellik gir smak til helstekt and.

Foto: NRK

Helstekt and

And er dansk klassisk julemiddag som fortjener en plass på det norske middagsbordet også.

Slik gjør du

Kok opp vannet og tilsett saltet. Kjøl ned saltlaken.

Ha anden i en form med god plass, dekk over med saltlaken. La dette stå natten over kjølig, helst i kjøleskap.

Ta anden ut og legg den i en ildfast form eller lignende. Mens den er kald, ruter du skinnet forsiktig med en skarp kniv eller tapetkutter. Vær forsiktig så du ikke kutter i kjøttet. Rutene kan være på størrelse med mønsteret i en vaffel.

Sett ovnen på 130 grader.

Ta ut smøret og la det bli romtemperert. Riv av bladene av timian og rosmarin, og riv skallet av en appelsin. Bland dette godt sammen med smøret.

Putt smøret i andens bakende sammen med kanelstang og nellik. Sett et steketermometer i den tykkeste delen av andens lår. Sett formen i ovnen.

La den stå i 60 - 90 minutter, følg med på temperaturen. Når temperaturen nærmer seg 60 grader tar du anden ut og pensler den med honning.

Sett temperaturen på ovnen opp til 200 grader. Gjerne grillelement hvis du har.

Når ovnen er varm setter du anden inn igjen. Følg med, den kan fort bli brent på grunn av honningen.

Når termometeret viser 74 grader tar du anden ut og lar den hvile i cirka 30 minutter. Hvis skinnet ikke er sprøtt kan du ha den under grillelement litt til, men vær forsiktig.

Kutt av bryst og lår og server med sjy fra formen. Det er sgu deilig.

Tips

Kilde: Kaja Rambæk Holmboe Bang i «Kvelden før kvelden» i 2018