Hopp til innhold

Ti boller som gir deg vann i munnen

Overrask de du er glad i med en saftig gjærbakst. Her er ti forslag, noen med artige vrier som utfordrer den tradisjonelle baksten.

Boller med vaniljekrem og sjokolade

Boller med vaniljekrem og sjokolade. Strø på kokosmasse eller hakket sjokolade, så blir det ekstra godt.

Foto: Øyvind Wik / NRK

Utfordre smaksløkene

Noen ganger frister det med en klassiker, mens andre ganger er det kjekt å leke med nye smaker. Lakris i bollene er vel av den siste varianten. Lakris, passer overraskende godt i både salt og søtt. Her er oppskriften på boller fylt med lakris og mandelmasse.

Hiv deg på siste skrik

Har du enda ikke fått med deg den asiatiske bakemetoden tangzhong, som tar av på Instagram? Da er det kanskje på tide å teste den ut. Dette er bakemetoden som lover saftig gjærbakst som holder seg fersk i dagevis. Og det er enkelt.

Bolle med knust sjokoladekjeks

Lei av vanlige kanelsnurrer? Her har du oppskriften på en ny variant. Her er det knust sjokoladekjeks i svingene. Etter at oreosnurrene er stekt pyntes de med ostekrem og enda mer knust sjokoladekjeks.

Focaccia til dessert

Det er alltid morsomt å utfordre det tradisjonelle. Dette er dessertvarianten av det populære italienske brødet focaccia. Når gjærdeigen tilberedes på denne måten får man et veldig saftig resultat, hvor plommer tilfører friskhet og mer smak.

Kringle med snert

Imponer med en saftig kringle med pekannøtter, valnøtter, rosiner og digg topping. Dugnaden blir en sosial møteplass når det serveres noe godt i pausen. Prøv oppskriften på dugnadstang – kringle av gjærdeig.

Bolle fra Østerrike

Dette ser gjerne ut som en middag, men ikke la deg lure. Germknödel er typisk rett fra Østerrike. Det er en bolle fylt med plommesyltetøy som er dampkokt og servert med vaniljesaus og valmuefrø.

Blåbærdrøm

Den saftige blåbærstanga lages som en rullekake, men dette er gjærdeig. Oppskriften inneholder friske blåbær og marsipan.

Søtt på søtt

Hvis du ikke får nok av det søte er dette bollen for deg. Vanlig bolledeig fylles med hjemmelagd vaniljekrem, og etter steking får bollene sjokoladetrekk.

Ingrid Espelids skillingsboller

Vi kan ikke nevne gjærbakst uten å nevne Ingrid Espelid Hovig. Hun liker best de store og lubne kanelbollene med masse sukker og kanel i svingene. Og med vanlig sukker i stedet for perlesukker oppå.

Boller med vaniljekrem

Noen kaller disse bollene for skolebrød, andre sier skoleboller. Uansett smaker godt både med og uten melisglasur og kokosmasse.