NRK Meny
Bolle med vaniljesaus - germknödel

Germknödel er søtt bakverk med syltetøy, vaniljesaus og valmuefrø.

Foto: Fra TV-serien All verdens kaker - med Tobias / DR

Bolle med vaniljesaus – germknödel

Germknödel er typisk rett fra Østerrike. Det er en bolle fylt med plommesyltetøy som er dampkokt og servert med vaniljesaus og valmuefrø.

Slik gjør du

Varm opp melken til romtemperatur, og løs opp gjæren i melken. Mel, smør, egg, eggeplommer, salt, revet sitronskall, vaniljefrø og sukker blandes og eltes til en glatt deig. Legg deigen i en bolle med litt mel, og dekk til med et kjøkkenhåndkle. La deigen heve i omtrent 30 minutter på et varmt sted.

Ha deigen på et melet bord. Kjevle den ut til en cirka 1 centimeter tykk flate, og skjær den i firkanter på 7 x 7 centimeter. Legg en teskje plommesyltetøy på hver firkant. Brett deigen sammen i hånden, så deigen lukkes rundt syltetøyet. Sørg for å lukke godt igjen, så ikke syltetøyet renner ut mens bollene dampes. Sett bollene på et meldrysset håndkle, og dekk til med et annet håndkle. La bollene heve til dobbel størrelse.

Plasser bollene forsiktig i en dampgryte og damp dem i 12 minutter. Prikk de ferdige bollene med en nål, så de ikke faller sammen. Server bollene med vaniljesaus, dryss over valmuefrø og melis.

Vaniljesaus

Kok melken med frøene fra vaniljestangen. Pisk eggeplommer, sukker og vaniljesukker luftig. Tilsett eggeplommeblandingen i melken ved konstant røring ved 83 grader. Bruk termometer.

Tips

  • Kremen får en lett skummende konsistens hvis du pisker den med en stavmikser før servering.
  • Hvis du skal lage knödel til hele familien, kan du holde ferdig kokte boller varme i en smurt ildfast form i ovnen til alle bollene er dampet.

Kilde: Tobias Hamann-Pedersen i TV-serien All verdens kaker - med Tobias (Bag verden - med Tobias)