Bollefocaccia

Focaccia kan også bakes i en søt variant.

Foto: Marit Hegle

Bollefocaccia med plommer og vaniljekrem

Dette er dessertvarianten av det populære italienske brødet focaccia. Når gjærdeigen tilberedes på denne måten får man et veldig saftig resultat, hvor plommer tilfører friskhet og mer smak.

Slik gjør du

Kutt opp smøret i små terninger og legg det utover på en tallerken slik at det blir helt romtemperert.

Bland cirka halvparten av melet med sukker, bakepulver, vaniljesukker, kardemomme og salt i en bolle.

Varm opp melken til cirka 37 grader. Smuldre gjæren i melken og rør til all gjæren er oppløst. Bland melken inn i melblandingen og elt godt. Tilsett litt og litt mel til deigen nesten slipper kanten. Du ønsker en myk deig som kan være litt klissete, det er ikke ønskelig å bruke mer mel enn nødvendig. I en focaccia kan vi tillate oss at deigen er litt løsere enn når vi lager boller. Elt videre i minst 10 minutter, gjerne 15. Bruk helst en kjøkkenmaskin.

Tilsett egget og elt videre. Tilsett smøret gradvis i deigen, elt videre i 6-7 minutter til du har en fin og jevn deig. Dekk bollen med plastfolie, og hev til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted.

Hvis du har god tid så klapp gjerne sammen deigen, og la den heve opp til dobbelt størrelse igjen. Dette er ikke nødvendig for et godt resultat.

Kle innsiden av en ildfast form med bakepapir, cirka 20x25 centimeter. Det går også helt fint både om formen er litt større eller mindre. Fordel deigen jevnt i formen, klem deigen godt utover slik at den blir mest mulig jevn. Etterhev i cirka 30 minutter.

Sett stekeovnen på 175 grader.

Bruk fingeren din til å trykke mange små fordypninger i deigen. Del plommene i 4, fjern steinen, og legg plommebiter i halvparten av fordypningene. Fordel vaniljekrem i de resterende fordypningene.

Stek focacciaen på nest nederste rille i cirka 25 minutter. Avkjøles på rist.

Når focacciaen er nesten helt avkjølt kan du helle over litt melisglasur. Serveres gjerne med en gang. Skjæres i fine stykker like før servering.

Kilde: Marit Hegle