Laster innhold, vennligst vent..
Lakristoscaboller

Dette er ikke skillingsboller. Kanelen er byttet ut med lakris og i stedet for sukker eller melis på toppen er det en toscaglasur med lakris.

Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE

Boller fylt med mandelmasse og lakris

Den finske nasjonalsmaken, lakris, passer overraskende godt i både salt og søtt. Her er oppskriften på boller fylt med lakris og mandelmasse. På toppen er det lakristosca.

Slik gjør du

Boller

Smuldre gjæren i en bolle. Varm melken til 37 °C og rør den sammen med gjæren. Bland inn smør, egg sirup og salt. Bland inn melet, litt om gangen, til deigen er smidig. Kna deigen i fem minutter i maskin eller ti minutter for hånd. Dekk til deigen. La den heve i 40 minutter.

Sett ovnen på 225 °C. Del deigen i to. Kjevle deigen på et melet bord. Kjevle til et rektangel, ca. 45 x 30 cm. Smør på halvparten av lakris- og mandelfyllet. Rull sammen. Skjær rullen i 3-4 cm tykke skiver og sett skivene med skjæreflaten opp i papirformer på en stekeplate. Gjør det samme med den andre halvparten av deigen. La bollene heve i 30-40 minutter under et håndkle.

Fordel toscarøren på bollene og stek i ovnen i 8-10 minutter. La lakristoscabollene avkjøles på rist under et håndkle.

Lakris- og mandelfyll

Riv mandelmassen fint og bland den med smør, sukker, melis og lakrisgranulat. Lakrisgranulatet kan byttes ut med en spiseskje lakrispulver.

Toscaglasur

Bland alle ingrediensene til toscaglasuren i en gryte og rør forsiktig til smøret har smeltet. Lakrisgranulat kan eventuelt byttes ut mot to teskjeer lakrispulver.

Kilde: Elisabeth Johansson i tv-serien Hygge i Strömsö/YLE