Hopp til innhold

Dette er de beste kokebøkene i 2019

NRK Mat har fått tre kokker til å kåre de beste kokebøkene i 2019. Et enstemmig panel synes det har vært et tynt bokår, men noen godbiter finnes fortsatt. Her er listen deres.

Vi kårer den beste kokeboka for 2019

KÅRING: Vi kårer den beste kokeboka for 2019. Det har vært et svakt bokår, mener juryen.

– Forlagene safer sånn. Det er den tristeste bokhøsten jeg har sett på mange år, sier kokk Stig Juelsen.

I år var det færre kokebøker på markedet enn det juryen er vant med å boltre seg i. De ser også at stadig flere kokebøker kommer fra influensere.

– Det er tydelig at dette er en ny verden. Bloggerne dominerer mer enn kokkene og TV-kokkene. Vi vil nok bare se at dette vokser, mener kokk Gunnar Hvarnes.

3.-plassen deles på tre

I år syntes juryen det var så vanskelig å bestemme seg at 3.-plassen er delt mellom tre kokebøker.

  • «Familiekokeboka» av Ole Martin Alfsen og Tom Victor Gausdal
  • «God mat hele uka» av Lise Finckenhagen
  • «Trines hverdagsmat» av Trine Sandberg

Hverdagsmaten er den vi spiser mest av, og det har også forfatterne lagt vekt på i kokebøkene sine. Alle bøkene inneholder mange gode oppskrifter, som er så enkle at du kan bruke dem til hverdags.

Delt 3.-plass til disse kokebøkene

«Familiekokeboka», «God mat hele uka» og «Trines hverdagsmat» deler 3.-plassen i årets kåring.

Foto: Erik Waage / NRK

Anja Moen Hareim: Dette er solide og gode bøker fra kjente kokebokforfattere. Vi har sett mye flott fra dem alle før. I år var det litt klipp og lim-følelsen, men det er likevel solid og godt. Du får lyst å lage maten som er i bøkene, og vi vet vi kan stole på det som står i oppskriftene. Dette er kokebøker som passer for alle, og Familiekokeboka kommer med 200 nye oppskrifter. Den kan brukes som et oppslagsverk.

Gunnar Hvarnes: Dette er tre kokebokgiganter. Det kan føles som man har sett bøkene før, og det er grunnen til at de har havnet på delt 3. plass. Blanding av alt, men ikke noe spesielt nytt.

Stig Juelsen: Flinke folk, matfaglig sett, og oppskriftene sitter som bare det. Bildene er veldig bra og det er fristende.

2. «Fattig student» av Karen Elene Thorsen

Dette er ei bok om sunt og billig kosthold. Kvinnen bak boka, Karen Elene Thorsen, har gjort seg sine egne erfaringer som fattig student på budsjett, men resultatet og boka kan brukes av langt flere, mener juryen.

Fattig student

På 2. plass finner vi «Fattig student» av Karen Elene Thorsen

Foto: Erik Waage / NRK

Anja Moen Hareim: Dette er en litt annerledes bok, men den er også solid. Oppskriftene er gode. Den har fokus på å bruke rimelige råvarer og bruke restene. Her får du mange gode tips til hvordan du kan forberede måltidene de neste dagene.

Gunnar Hvarnes: Det ser godt ut, og er sikkert godt. Maten er billig og boka tar for seg utfordringer mange har. Jeg synes det er en veldig fin bok. Dette er det gode alternativet til dem som ofte tyr til posemat og annet søppel.

Stig Juelsen: Den tar for seg restemat. Dette er en super gave til studenten, men den passer også godt til familier som har dårlig tid.

1. «Sjokoladeboka» av Sverre Sætre

Sjokolade er noe de aller fleste elsker, derfor er det kanskje ikke så rart at juryen falt pladask for «Sjokoladeboka». Her har Sverre samlet det han selv mener er de aller beste oppskriftene på de beste og viktigste sjokoladerettene. Boken ble i november kåret til Beste norske kokebok 2019.

Konditor Sverre Sætre er tildelt tittelen for «Sjokoladeboka», som han har laget sammen med fotograf Tommy Andresen. – Blir trolig blir stående som et standardverk innen sin sjanger, sier juryen.

Årets kokebok er Sjokoladeboka av Sverre Sætre.

På 1. plass finner vi «Sjokoladeboka» av Sverre Sætre.

Foto: Erik Waage / NRK

Anja Moen Hareim: Det er ei nydelig bok med flotte bilder. Du får lyst å lage kaker og desserter og du vet du kan stole på oppskriftene.

Gunnar Hvarnes: Sverre er tidenes beste norske konditor. Det er gøy å kunne få litt av hemmelighetene hans. Boka ser veldig bra ut. Den er nok for dem som er matinteressert. Denne og Fattig student komplementerer hverandre godt. Her er det lørdagskvelden med gjester, mens Fattig student er mandag ettermiddag.

Stig Juelsen: Det er en sikker bok for alle sjokoladefabrikkene som popper opp over alt. Det er mange som ikke kan temperering av sjokolade. Jeg får lyst på alt. Boka er pedagogisk bygget opp. Oppskriftene er lette å forstå og veldig fine.

Tidligere kokebok-kåringer:

Anbefalt videre lesing: