– Han er litt som Jamie Oliver. Han får deg overbevist om at maten han lager, som ser komplisert ut, er dødsenkel å lage, sier Steffen Engelhard om Kjartan Skjeldes bok «Verdens beste familiekokebok».
Sammen med Stig Juelsen har Engelhard gått gjennom en god andel av kokebøkene som kom i 2015 og listet opp fem favoritter.
Engelhard har bakgrunn som rådgiver for kokkelandslaget, mens Juelsen har gitt ut kokebok, delt oppskrifter med NRK Mat og vært kjøkkensjef på Stavanger-restauranter. Begge er kokker.
NRK har bedt dem kåre årets beste kokebøker. Her er lista:
5. Den store kjøttkokeboka – Andreas Viestad
Viestad tar for seg dyret fra øre til hale. Engelhard mener utgivelsen utvider horisonten til den som elsker kjøtt.
- SE OGSÅ: Oppskrifter fra Andreas Viestad
– Vi kan spise alt på dyret, men vi har hengt oss opp i ytrefilet og indrefilet. Viestad er blitt en veldig flink matjournalist, er god med bøker, og oppskriftene sitter bedre og bedre for hvert år, sier Juelsen.
4. Gryta hennar mor – Bodil Nordjore
Nordjore har gitt ut en rekke kokebøker, og samla sett er det som en serie. Oppskriftene er alltid gode, mener Juelsen.
- SE OGSÅ: Oppskrifter fra Bodil Nordjore
– Alle bygder har ei kjøttsuppe. Ingrediensene er vann, kjøtt grønnsaker og hvetemel. Bodil er dronninga, og hun speiler lokale tradisjoner i Norge, sier Engelhard.
3. Pasta og pizza – Dag Tjersland
Nordmenn får aldri nok av Italia, mener Juelsen, og denne boka er en god inngang til matlaging derfra.
- SE OGSÅ: Oppskrifter på pizza
– Pizza, pasta og risotto er noe av det letteste som finnes. Det er husmannskost, men italienerne har vært så gode til å markedsføre det, sier han, mens Engelhard umiddelbart får lyst til å reise til Italia for å spise.
2. Kokkelære – Tom Victor Gausdal
Gausdals siste kokebok kan godt brukes på kokkeskolen, mener Stig Juelsen.
– Denne mener jeg alle matbloggere i hele Norge burde ha. Alt står her. Du kan bruke den som oppslagsverk, mener han.
- SE OGSÅ: Oppskrifter fra Tom Victor Gausdal
Engelhard synes boka er fantasifull, og motiverende, særlig for unge kokker, og at den er full av flotte retter med gode råvarer.
1. Verdens beste familiekokebok – Kjartan Skjelde og Berit Nordstrand
Kokeboka som troner øverst er skrevet i samarbeid mellom en kokk og en lege. Oppskriftene i boka er Skjeldes, mens Nordstrand har gitt kokken føringer. En type samarbeid Stig Juelsen i utgangspunktet er skeptisk til.
- SE OGSÅ: Oppskrifter fra Kjartan Skjelde
– Vi kokker er opptatt av smak, mens legen er mindre opptatt av smak og mer av hva som er sunt. Men jeg har testa mange av oppskriftene, og dette er bra. Det er hennes utfordringer, som han løser, sier Juelsen.