Hopp til innhold

Mener kokebok om grøt er årets beste

Norske råvarer, mat fra naturen, festmiddag, metode og – grøt – er stikkord for det ekspertene mener er årets aller beste kokebøker.

Sven Erik Renaa og Stig Juelsen

Sven Erik Renaa og Stig Juelsen (bakerst) og noen av kokebøkene de gikk gjennom før de fant fram til årets beste.

Foto: NRK

– For meg er dette en lærebok. Jeg kan ikke så mye om dette sjøl, og boka inneholder flere oppskrifter som jeg kunne tenke meg å lage hjemme, sier stjernekokk og restauratør Svein Erik Renaa om vinnerboka, som handler om grøt.

Sammen med kokkekollega Stig Juelsen har han gått gjennom svært mange av kokebøkene som kom ut i Norge i 2016, og kåra de beste for NRK.

På lista over de fem beste i år er både norske råvarer, naturlige råvarer, festmat, metode – og grøt. Men først til femteplassen – som handler om maten du kan plukke sjøl.

5. Fra naturens spiskammer

Fra naturens spiskammer – Nina Dreyer Hensley, Anne Mæhlum og Jim Hensley (Gyldendal)

Boka Fra naturens spiskammer er skrevet av Nina Dreyer Hensley, Anne Mæhlum og Jim Hensle, og gitt ut på Gyldendal.

Foto: Erik Waage / NRK

Svein Erik Renaa: Denne boka gir et innblikk i ville urter, ville blomster og det følger med en del oppskrifter som inneholdes disse råvarene. Boka er veldig informativ om det å gå ut i naturen og plukke sjøl, når du kan plukke de ulike tingene, og hvor du kan plukke dem. Oppskriftene er gode og supplerende, sjøl om de kanskje ikke er like gode som i andre bøker som har kommet ut i år.

Stig Juelsen: Og så er det veldig kjekt å lære seg å leite etter noe annet enn bare sopp i skogen!

4. Kok & Stek

Kok & Stek – Kulinarisk Akademi (Gursli-Berg Forlag)

Boka Kok & Stek kommer fra Kulinarisk Akademi, og er gitt ut på Gursli-Berg Forlag.

Foto: Erik Waage / NRK

Svein Erik Renaa: Boka gir en innføring i teknikker, den er solid håndverk, tydelig og med fremgangsmåter som gjør det lett å være hobbykokk. Det er god variasjon i oppskriftene. Jeg liker spesielt en del av dessertene!

Stig Juelsen: Den er grundig på teknikker som for eksempel sous vide. Det er mange som kjøper seg kjøkkenmaskiner om dagen, men ikke veit hvordan de skal brukes.

3. Eventyrlig

Eventyrlig (jakten på de beste norske råvarene) Karla Siverts (med Øivind Hånes og Mats Widén)

Boka Eventyrlig (jakten på de beste norske råvarene) er skrevet av avdøde Karla Siverts, medforfatter Øivind Hånes og illustrert av Mats Widén. Den er gitt ut på Gyldendal.

Foto: Erik Waage / NRK

Svein Erik Renaa: For meg har denne også en sentimental verdi. Karla er ikke med oss lenger (Karla Siverts døde av kreft sommeren 2016, journ.anm.). Men hun greide, før hun dro fra oss, å lage denne solide boka om de gode norske råvarene. Dette var det siste hun gjorde. Hun rakk ikke å fullføre den helt, men den er fullført i hennes ånd. Og hun lagde mat som ser veldig god ut. En får veldig lyst til å spise det!

Stig Juelsen: Det står en del om de som leverer ulike råvarer, og hvor en kan få tak i mye av det som omtales. Oppskriftene er hverdagslige og enkle, de er ikke avanserte.

2. Vennemiddag

Vennemiddag – festmat for alle – Ole Martin Alfsen (Press)

Boka Vennemiddag – festmat for alle er skrevet av Ole Martin Alfsen, og gitt ut på forlaget Press.

Foto: Erik Waage / NRK

Svein Erik Renaa: Han lager mat som er både norsk, italiensk, asiatisk og alt mulig annet. Han er et oppkomme av ideer. Du finner ting for enhver anledning og enhver smak i denne.

Stig Juelsen: Som alltid, når han gir ut kokebok, er det solid gjort. Grundige oppskrifter, masse gode tips, fristende bilder, gjennomført. Og han greier å fornye seg hele veien.

Alfsen har for øvrig to ganger før gitt ut bøker som har havna på topplista; både i 2009 (Familiekokeboka) og i 2014 (Hvedagsmat).

1. Grøt

Grøt (på ville veier) – Hanne Buxrud , Sunniva Dring , Per Sollerman og Ann Kristin Wang (Cappelen)

Boka Grøt (på ville veier) er skrevet av Hanne Buxrud, Sunniva Dring, Per Sollerman og Ann Kristin Wang, og gitt ut på Cappelen Damm.

Foto: Erik Waage / NRK

Svein Erik Renaa: Dette er en utrolig variert bok, med mange nye oppskrifter om grøt. Litt moderne, litt historie. Det er gøyalt å se 76 så ulike oppskrifter om samme tema. I tillegg er det fristende bilder. For meg er dette en lærebok. Jeg kan ikke så mye om grøt sjøl, og boka inneholder flere oppskrifter som jeg kunne tenke meg å lage hjemme.

Stig Juelsen: Du får lyst til å lage grøt når du ser i denne boka. Det som er så deilig her er at den viser at grøt er mer enn risgrøt og havregrøt. Dette er god inspirasjon til å variere bort den vanlige havregrøten med sukker og kanel.