Hopp til innhold

Oppslagsverk til jul er kåra til årets kokebok

Eyvind Hellstrøm og Kristin Jacobsen, Ole Martin Alfsen og Ørjan Johannessen har gitt ut de beste kokebøkene i år, mener NRKs panel.

Kokebøker i 2014

Kokkene Stig Juelsen og Steffen Engelhard har kåra årets kokebøker for NRK i flere år. På bildet er de snaut 20 bøkene de har testa i år.

Foto: Stig Juelsen

– Oppskriftene må sitte som de skal, bildene må være bra, og så må kokeboka være fristende. Jeg må få lyst til å lage mat når jeg ser boka, sier Stig Juelsen.

Stig Juelsen og Steffen Engelhard

Stig Juelsen (t.v.) og Steffen Engelhard.

Foto: Einar Espeland / NRK

Han er kokk, og har sjøl gitt ut flere kokebøker. Flere av oppskriftene hans har han i tillegg delt med NRK Mat. Juelsen har også vært kjøkkensjef på restaurantene Hall Toll og NB Sørensen i Stavanger. Steffen Engelhard er også kokk, rådgiver for kokkelandslaget, og har jobba som kjøkkensjef ved Statoils IB-senter.

Sammen har de to gått gjennom rundt 20 av årets kokebøker.

– Hver gang vi gjør det, er vi ganske enige om toppen, sier Juelsen.

Begge bruker samme metode når de skal avgjøre hvilken kokebok som er best. De lar familien teste oppskriftene.

– Jeg gir dem til jentene mine og kona, og ser hva de synes, sier Engelhard.

LES OGSÅ: Årets beste kokebøker i 2013 | Årets beste kokebøker i 2012 | Årets beste kokebøker i 2011 | Årets beste kokebøker i 2010 | Årets beste kokebøker i 2009

1. Duft av jul – Eyvind Hellstrøm og Kristin Jacobsen (Gursli Berg forlag)

Den aller beste kokeboka i 2014 handler om jul, mener de to. Eivind Hellstrøm har lagd flere kokebøker, og flere av dem sammen med andre – blant andre Ingrid Espelid Hovig. Juleboka har han gjort sammen med Kristin Jacobsen.

Duft av jul – Eyvind Hellstrøm og Kristin Jacobsen (Gursli Berg forlag)

Vinnerkokeboka i 2014.

Foto: Stig Juelsen

– Jeg fikk hetta da jeg åpna opp denne. Det er en oppslagsbok. Det handler om tradisjoner, og her er det mye godt håndverk, mener Engelhard.

Juelsen mener boka er aktuell alt fra tidlig i desember.

– Du kan bruke boka helt til nyttårsaften. Denne er perfekt for for eksempel et nytt par som skal feire jul sammen for første gang. Du kan bruke denne boka til å skape dine egne tradisjoner, og blåse i svigermors oppskrifter, mener Juelsen.

2. Hverdagsmat – middag for alle – Ole Martin Alfsen (Forlaget Press)

Andreplassen er det kokk og vinkelner Ole Martin Alfsen som står bak. Han hadde også ei kokebok på topplista i 2009, og har skrevet flere

– Han har laga mange gode kokebøker. Oppskriftene sitter alltid. Denne gangen handler det om hverdagsmat. Du kan slå opp og finne mat til mandag, tirsdag, onsdag og så videre. Den treffer bredt, og er for alle, mener Juelsen.

Gin & Tonic med agurk og limeskum

NRK var med da Ørjan Johannessen lagde drinker til kokebokfotografering i sommer. Dette er hans gin & tonic med agurk og limeskum.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Juelsens datteren på 13 har allerede forsøkt flere av rettene, forteller han.

– Maten ser flott ut, og det smaker veldig godt, sier han, og Engelhard er enig.

– Dette frister veldig.

3. Min mat – Ørjan Johannessen (Bris forlag)

Tredjeplassen er det tidligere Årets kokk og Bocuse d'Or-deltaker som står bak. Ørjan Johannessen har også delt flere oppskrifter med NRK Mat, og har lagd ei kokebok som favner over mye, mener de to ekspertene.

– Her har vi hverdagsmat, mat til kompiser og kjærestemat. Det dekker hele spekteret, fra husmannskost til luksusmat, mener Juelsen.

Engelhard er så frista av oppskriftene at han vil bruke dem på jobb.

– Disse vil jeg servere mine gjester. Så gode er de. Bildene er veldig fine, og dette er en god håndverksbok, mener han.

Dessertpizza med chèvre

Oppskriften på dessertpizza med chèvre blei lagt ut på NRK Mat i forbindelse med at Craig Whitson besøkte NRK Rogaland. Oppskriften, som finnes i boka, har hatt mange lesere i den tida den har ligget ute.

Foto: Siri Bjelland Berven / NRK
Craig Whitson og Tore Gjesteland

Craig Whitson og Tore Gjesteland.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

4. Verdens beste pizza – en reise i tykt og tynt – Craig Whitson, Tore Gjesteland og Kenneth Hansen (Kagge forlag)

Nummer fire står også bak flere kokebøker. Sammen med Tore Gjesteland og Kenneth Hansen har grillmester Craig Whitson nå skrevet ei kokebok om pizza.

– Den er et monster av en historiebok. Du får hele pizzahistorien, og forfatterne har gjort en fantastisk reise, sier Juelsen.

Engelhard er opptatt av at oppskriftene kan lages av absolutt alle.

– De er godt forklart, sier han.

5. Saus & Kraft – sauseskolen – Kulinarisk Akademi (Gursli Berg forlag)

Den femte beste er også en de to kaller en oppslagsbok. Den handler bare om saus og kraft, som tittelen ganske greit avslører.

– Dette er ei bok som både gir et godt grunnlag til en kokk, og en bok for en nerd som elsker å lære seg fantastisk saus, mener Engelhard.

Juelsen legger vekt på at boka er grundig og gjennomført.

– Det er veldig flinke folk som står bak. Saus krever tålmodighet, men alt i boka sitter som det skal, sier han.