Årets beste julepølse i 2014 er kåra

For mange er den et sjølsagt følge til ribbe og medisterkaker. I år er det Nordfjord Kjøtt som har lagd årets beste julepølse, mener NRKs testpanel.

Julepølse

Pølsene i testen. Alt blei utstyrt med merkelapp, så ikke testpanelet skulle forveksle dem. Pølsene fikk poeng etter utseende, smak og konsistens.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

– Jeg mener at ei julepølse skal være fast, og så skal den ha god spenst. Det betyr at den skal bule litt ut der du skjærer den over. Og den skal være saftig. Gjerne dryppe litt, mener testleder Bjørn Tore Teigen.

Ribbe med surkål, rødkål og medisterpølse

Julepølse er for mange en sjølsagt følgesvenn til ribbe og medisterkaker.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Han blant annet vært på grillandslaget, men i julepølsesammenheng er tittelen hans diplompølsemakermester.

Testen gikk av stabelen i radioprogrammet Jacobsen på NRK P1+ torsdag.

Med seg i panelet hadde Teigen Erik Baanerud, reporter i Jacobsen, kokk Lise Finckenhagen, Jacobsen-programleder Hans-Petter Jacobsen, artist Jenny Jensen og Karin Wetlesen i Jacobsen-redaksjonen.

Nordfjord Kjøtt blei testvinner

De smakte på totalt seks pølser, og ga dem poeng etter utseende, smak og konsistens. Hver kategori kan maksimalt utløse 10 poeng, slik at maksimal poengsum er 30 poeng fra en person.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Testpanelet bak julepølsetesten i Jacobsen på NRK P1+

Fra venstre programleder Hans Petter Jacobsen, ekspert Bjørn Tore Teigen, kokk Lise Finckenhagen, artist Jenny Jensen og Erik Baanerud og Karin Wetlesen (begge Jacobsen-redaksjonen).

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK
Medisterpølser og medisterkaker

Stig Juelsens hjemmelagde julepølser og medisterkaker.

Foto: Stig Juelsen
Ananas- og mangochutney

Lise Finckenhagen mener chutney er godt til pølser. Her er hennes ananas- og mangochutney.

Foto: Tone Riber-Mohn / NRK

Tidligere har Leiv Vidar vunnet tre år på rad. I fjor blei produsenten slått av Coop Skjeggerød. Heller ikke i år kom Leiv Vidar tilbake, for vinneren av 2014-testen er Nordfjord Kjøtt sin julepølse.

– Den kan jeg trygt anbefale folk å gå for. Dette er ei god pølse, med fornuftig pris, sier Teigen.

Den store overraskelsen er at pølsa på andre plass kommer fra First Price. Den koster bare 4,90 i butikken.

– Men jeg veit at denne produseres hos Skjeggerød, som er en kvalitetsprodusent. Men prisen er skammelig, mener han, og avviser at det går an å lage pølse så billig.

Mener pølser brukes som lokkemiddel

Kun de største pølseprodusentene var med i testen. Noe annet hadde blitt for omfattende, mener redaksjonen – med smått og stort er det opp mott 100 julepølseprodusenter i Norge.

De aller billigste pølsene i testen koster altså bare noen få kroner per pakke. Det behøver ikke trekke ned, mener eksperten Teigen.

– Dette er positivt for forbrukeren, for de får utrolig billige pølser. Når det er sagt, hadde pølser fortjent en mye høyere pris, for det er gode pølser, mener han.

Han har lest innholdsdeklarasjonen, og sier billigpølsene har høyt kjøttinnhold.

– Jeg mener matvarebransjen bruker prisen som lokkemiddel for å få kunder inn i butikkene, sier han, som for øvrig anbefaler å grille julepølser. Gjerne på tur.

– Ta med tilbehør som lomper og rå løk. Kjempegodt, mener han.