De vanligste kjøttypene som finnes i dagligvaremarkedet ble testet i det Gastronomisk Institutt kaller en uhøytidelig pinnekjøttest.
Testpersonene gikk gjennom kjøttets utseende, smak, konsistens, salthet og farge.
- Se hele resultatet nederst i saken
Ifølge Tommy Raanti ved Gastronomisk Institutt var det noen overraskelser i testen, på godt og vondt.
– Coop sitt kjøtt var en kjempeoverraskelse, sier Raanti.
- LES OGSÅ:
Jevnere konkurranse i år
Han mener testen var mye jevnere i år, og det var vanskeligere å skille poengene. Det på tross av at testen tok for seg flere typer pinnekjøtt i år enn i fjor.
– Flere har tatt etter Idsøe, jeg er veldig positivt overrasket over billigmerkene som kom så høyt opp, sier han.
Idsøe på sin side er stabilt gode, som de har vært i mange år, men han understreker at de andre produsentene puster pinnekjøttvinneren i nakken.
Vinnerkjøttet er det eneste kjøttet som er hentet fra utlandet, nærmere bestemt fra Wales, og Raanti mener det bør være en vekker for norske produsenter at det er utenlandsk kjøtt som vinner andre året på rad.
- LES OGSÅ:
Jumboplass på Helgø meny
Den store skuffelsen var uten tvil Helgø meny sitt pinnekjøtt, det er også et av testens dyreste pinnekjøtt.
– Jeg håper for produsentens skyld at vi var uheldige med pakken. Fettet i kjøttet var harskt, noe som gikk utover smaken, sier han.
Han mener Helgø meny har en jobb å gjøre, og at de på ingen måte kan forsvare den høye prisen de har satt på pinnekjøttet.
– Jeg synes at de som ser på seg selv som kvalitetsleverandører må gå inn i seg selv, og se på hva de kan gjøre bedre. Det virker som de smir på gammel ære, sier Raanti.
- LES OGSÅ:
Frustrert sjef på Helgø Meny
Daglig leder ved Helgø Meny, Roald Helgø, liker dårlig at hans pinnekjøtt havner sist på resultatlisten.
– Først av alt vil jeg gratulere Idsøe som vinner. Jeg er helt sikkert på at pinnekjøttet derfra er bra. Men jeg stiller spørsmål til kriteriene til testen, og er litt frustrert. Jeg vet jeg har et kjempegodt pinnekjøtt og vi har ikke endre noe den siste tiden, sier Roald Helgø.
Han påpeker at Helgø Meny tidligere har gjort det svært godt i pinnekjøttesten og at de har vunnet tidligere år.
– I år er det helt andre som står for opplegget. Det er betenkelig når Rema 1000 på mange vis står for testen. Det er innlysende at Rema 1000 er samarbeidspartner med Gastronomisk Institutt, svarer Roald Helgø.
Gastronomisk Institutt avviser at testen er et bestillingsverk.
– Testen er ikke kjøpt og betalt av Rema 1000. De oppfordret oss til å ta en test, men vi som tok testen har vært hundre prosent nøytrale mot alt. Det var en hundre prosent blindtest, sier sous chef Stig Fagerholt på Gastronomisk Institutt.
Gastronomisk Institutt har nå invitert Helgø Meny til en ny test av pinnekjøttet deres. Sjefen på Helgø Meny tar imot invitasjonen på strak arm og fredag ettermiddag blir det pinnekjøttsmaking i ettermiddagssendingen til NRK Rogaland på radio.
Vurdering
Alt kjøttet som ble testet ble vannet og kokt like lenge, slik at det ikke skulle være noen forskjell i hvordan de ble behandlet i testen.
Hvordan kjøttet ble delt ble også tatt med i betrakting, men ikke karakterisert med mindre det sto om plasser. Det samme gjaldt etikett og opprinnelse.
Pris ble ikke tatt i betrakting av resultatet.
Det hele ble gjennomført som en blindsmaking, slik at testpersonene ikke visste hva de smakte på før poengene ble talt opp.
SE RESULTATET HER:
1. Idsøe (259,- pr kg)
2. Coop (169,- pr kg) BESTE KJØP
3. Gilde Vårt beste (326,- pr kg)
4. Klosterlam (279,- pr kg)
5. Nordfjord (179,- pr kg)
6. Gilde pinnekjøtt (188,9,- pr kg)
7. Gourmet lam Gilde (269,9,- pr kg)
8. Best Pris Rema (109,- pr kg)
8. First price (129,9,- pr kg)
9. Todelt åttendeplass, derfor ingen på plass nummer ni.
10. Rogalam Holmens (458,- pr pk)
11. Pinnasteik fra Bjerkreim (199,- pr kg)
12. Henriettes (189,- pr kg)
13. Helgø Meny (239,- pr kg)