– Jeg mener at ei julepølse skal være fast, og så skal den ha god spenst. Det betyr at den skal bule litt ut der du skjærer den over. Og den skal være saftig. Gjerne dryppe litt, mener testleder Bjørn Tore Teigen.
Han blant annet vært på grillandslaget, men i julepølsesammenheng er tittelen hans diplompølsemakermester.
Testen gikk av stabelen i radioprogrammet Jacobsen på NRK P1+ torsdag.
- NETTRADIO: Hør testen på P1+
- OPPSKRIFT: Vil du heller lage julepølse sjøl? Her er Bodil Nordjores oppskrift på julepølse
Med seg i panelet hadde Teigen Erik Baanerud, reporter i Jacobsen, kokk Lise Finckenhagen, Jacobsen-programleder Hans-Petter Jacobsen, artist Jenny Jensen og Karin Wetlesen i Jacobsen-redaksjonen.
Nordfjord Kjøtt blei testvinner
De smakte på totalt seks pølser, og ga dem poeng etter utseende, smak og konsistens. Hver kategori kan maksimalt utløse 10 poeng, slik at maksimal poengsum er 30 poeng fra en person.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Tidligere har Leiv Vidar vunnet tre år på rad. I fjor blei produsenten slått av Coop Skjeggerød. Heller ikke i år kom Leiv Vidar tilbake, for vinneren av 2014-testen er Nordfjord Kjøtt sin julepølse.
– Den kan jeg trygt anbefale folk å gå for. Dette er ei god pølse, med fornuftig pris, sier Teigen.
Den store overraskelsen er at pølsa på andre plass kommer fra First Price. Den koster bare 4,90 i butikken.
- OPPSKRIFT: Slik skal pølsene steikes
- OPPSKRIFT: Stig Juelsens julepølse
- OPPSKRIFT: Julepølse av hjort
– Men jeg veit at denne produseres hos Skjeggerød, som er en kvalitetsprodusent. Men prisen er skammelig, mener han, og avviser at det går an å lage pølse så billig.
Mener pølser brukes som lokkemiddel
Kun de største pølseprodusentene var med i testen. Noe annet hadde blitt for omfattende, mener redaksjonen – med smått og stort er det opp mott 100 julepølseprodusenter i Norge.
- TEST: Årets pinnekjøtt 2014
- LES OGSÅ: Testvinnerpinnekjøttet er ikke fra Norge
De aller billigste pølsene i testen koster altså bare noen få kroner per pakke. Det behøver ikke trekke ned, mener eksperten Teigen.
– Dette er positivt for forbrukeren, for de får utrolig billige pølser. Når det er sagt, hadde pølser fortjent en mye høyere pris, for det er gode pølser, mener han.
Han har lest innholdsdeklarasjonen, og sier billigpølsene har høyt kjøttinnhold.
– Jeg mener matvarebransjen bruker prisen som lokkemiddel for å få kunder inn i butikkene, sier han, som for øvrig anbefaler å grille julepølser. Gjerne på tur.
- OPPSKRIFT: Ananas- og mangochutney med chili og karri
- OPPSKRIFT: Plomme- og pærechutney med ingefær og kardemomme
– Ta med tilbehør som lomper og rå løk. Kjempegodt, mener han.