Julepølse, ribbe, poteter og rødkål setter deg i julestemning.
- Jeg har to favoritter her jeg, sier Nitimens Eline Lindhjem og er i stor tvil. Sammen med programleder Hans-Petter Jacobsen, Norsktoppens Kristian Lindemann og pølsemakermester Tore Teigen skal de kåre årets beste julepølse.
- Livet er ikke lett altså, sier pølseelsker Lindeman og er meget usikker på hvilken pølse han mener er best. De er jo så gode alle sammen!
Pølsesesong
Tida fram til lille julaften er høysesong for en pølsemaker. Da produseres årets julepølse.
- Alle pølsemakere lager julepølse med hjertet. Dette er stjerneproduktet, sier pølsemaker Tore Teigen.
- Julepølsen er ikke noe billigprodukt. Det er en annen sortering på kjøttet. Her er det brukt bedre kjøtt enn i vanlige pølser, sier Tønne.
Luksuspølse
Utgangspunktet for ei god pølse er kombinasjonen av svin og storfekjøtt, fløte eller melk, potetmel, pepper og litt muskatnøtt. I alt er det en plass mellom 100 og 150 pølseprodusenter i landet. Nitimen har konsentrert seg om fem produsenter som distribueres og selges over hele landet. De lokale julepølsene er derfor ikke representert selv om de kan være veldig gode.
Her er de fem kandidatene i Nitimens store julepølsetest:
1: Skjeggerød
2: Nordfjordkjøtt
3: Finsbråten
4: Spis
5: Gilde
Vanskelig valg
- Pølse nummer to er veldig god. Akkurat passe salt og lys på farge. Nummer tre er også nydelig. Skikkelig deilig og avstemt i kryddersmaken, også er den litt sterk. Og nummer fire hadde en anelse kardemommesmak, sier Eline og er virkelig i tvil.
Kristian Lindeman bedyrer at han spiser pølse hver dag og at det aller viktigste er at skinnet går lett av.
- Det gjorde den ikke på nummer to. Der satt litt av kjøttet fast, men den har en edel smak. Nummer en er litt syrlig, nummer tre litt mer krydret enn de andre, nummer fire litt søtere og nummer fem er løsere i kjøttet enn de andre kandidatene.
Finjusterte smaksløker
En pølsespisende programleder!
Etter at jurymedlemmene har tenkt høyt en stund, smakt litt mer på hver pølse og finjustert smaksløkene kommer de fram til at kandidat nummer tre, Finsbråten sin julepølse, er best.
Pølseekspert Tore Teigen vil nødig forfordele noen av disse produsentene.
- Dette er så bra at hvem som helst kan vinne.
Programleder Hans-Petter Jacobsen mener det er viktig at konsistensen er fast og fin. Det skal kjennes behagelig å "sette tenna" i pølsa. Han lander på kandidat nummer fire, produsenten Spis sin julepølse.
- Den har en fin konsistens og jeg likte kryddersmaken, sier han smattende.
Dermed har Nitimens pølsepanel talt. Finsbråten stikker hårfint av med seieren i en julepølsetest hvor det var meget tett mellom konkurrentene.