Hopp til innhold

Disse smertestillende kan gravide ta

Selv om en medisin er reseptfri, er det ikke sikkert du som gravid kan bruke den.

Medisiner for gravide

Ibuprofen kan tas av ammende, men gravide bør holde seg unna.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Steinar Madsen

De reseptfrie pakningene er tilpasset en kortvarig behandlingskur. Er du ikke bedre etter å ha brukt opp en pakke, er det et tegn på at du skal ta en prat med legen.

Foto: Statens Legemiddelverk
Siri von Krogh

Reisesyketabletter er også reseptfrie, de kan du ta mot kvalme, sier jordmor Siri von Krogh.

Foto: Privat
Ibuprofen

Ibuprofen kan bare tas av ammende.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Under svangerskapet er det mye du skal være forsiktig med av hensyn til fosteret.

Rått kjøtt og modne oster kan skape problemer, og svært mange plages av kvalme.

Paracetamol etter dosering

For enkelte kan også hodepine være et problem i andre trimester, og da er det viktig at du vet hvilke tabletter du kan ta.

– Som hovedregel er det greit for gravide og ammende å ta paracetamol, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk til NRK.no.

Virkestoffet paracetamol finnes blant annet i Paracet, Pinex og Panodil.

– Er du i utlandet kan du be om tabletter med virkestoffet paracetamol. Virkestoffet er internasjonalt, og apoteket vil derfor finne passende tabletter til deg, legger han til.

Selv om det er trygt å bruke paracetamol, må du ikke ta for mye.

– Les og følg pakningsvedlegget nøye. Har du fremdeles hodepine etter en pakke med Paracet, bør du oppsøke lege, oppfordrer Madsen.

Vann mot hodepine

Jordmor Siri von Krogh har møtt mange gravide som spør om råd mot hodepine.

– Da svarer jeg at trinn én er å drikke mer vann. Ofte drikker de for lite, og da får du hodepine, sier hun til NRK.no.

Lurer du på om du har drukket for lite, kan du se det på urinen. Er den kraftig i farge og lukter sterkt, drikker du for lite.

– Hjelper det ikke med vann anbefaler jeg Paracet, det er trygt gjennom hele graviditeten, legger hun til.

Felleskatalogen på nett er tilgjengelig for alle

– Slå gjerne opp det om det er noe du lurer på. I tillegg kan du stille spørsmål til leger og farmasøyter på nettstedet Tryggmammamedisn, oppfordrer hun.

Hold deg unna ibuprofen

Enkelte reseptfrie tabletter bør gravide holde seg heøt unna.

– Selv om tabletter som Ibux, som inneholder virkestoffet ibuprofen er reseptfritt, skal gravide holde seg helt unna det. Enkelte studier har vist at det kan føre til spontanabort, samtidig som det kan føre til problemer med barnets blodsirkulasjon i siste del av svangerskapet, understreker fagdirektøren.

For deg som ammer, er det greit å ta tabletter med ibuprofen. Så lenge du følger doseringen.

– Andre typer betennelsesdempende tabletter og NSAIDs bør du også holde deg unna så lenge du er gravid, legger han til.

Smertesalver som smøres på huden var vanligere før enn nå, og selv om det ikke selges mange av dem lenger, finnes det trolig i medisinskapene til mang en familie.

– Slike salver bør også bare brukes etter samtale med legen din. Noen av dem kan brukes i svangerskapet, men ikke alle, forklarer han.

Stikkpiller ved oppkast

Er du plaget av kvalme og oppkast lurer du kanskje på om tablettem du tok rakk å løse seg opp før du kastet opp. Men ikke ta en til for å være på den sikre siden.

– Paracet løser seg opp og når tarmene veldig raskt, men det er umulig å si om det tar fem eller 20 minutter, forklarer Steinar Madsen.

Er du redd for at tablettene skal miste virkningen, er det bedre med stikkpiller.

– Da er du sikker på at kroppen får i seg virkestoffet, og denne varianten av paracetamol er heller ikke farlig, sier han.

Også her må du lese pakningsvedlegget nøye og følge doseringen.

Unngå selvmedisinering

Paralgin forte

Reseptbelagte medisiner som Paralgin forte skal du ikke ta uten å ha snakket med legen din.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Et annet generelt råd er at gravide ikke bør medisinere seg selv i noe fall. Har du plager utenom det vanlige bør du snakke med legen din om det.

Får du vondt i nakken, en begynnende senebetennelse eller smerter i korsryggen er det plagsomt. Men du skal likevel ikke behandle det med Paralgin forte, Brexidol, Voltaren eller andre reseptbelagte tabletter du har liggende hjemme.

– Diskuter plagene med fastlegen, så vil han eller hun vurdere om du kan ta medisiner for det eller ikke, oppfordrer Madsen.

Fra du har tatt en positiv graviditetstest er det andre regler som gjelder enn ellers.
En resept som er skrevet ut til deg før du ble gravid skal du ikke fortsette med under svangerskapet uten godkjenning fra legen, advarer han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)