Hopp til innhold

80 prosent prisforskjell på medisiner

En rekke forskjellige virkestoffer har en «tvillingbror». Kopimedisiner gjør samme nytte til under halvparten av prisen.

Cetirizin, Zyrtec, Olanzapin og Zyprexa

Cetirizin og Zyrtec har samme virkestoff, men en prisforskjell på hele 82 prosent.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Oddbjørn Tysnes

Oddbjørn Tysnes, administrerende direktør i Apotekforeningen.

Foto: Jens Sølvberg / Apotekforeningen
Steinar Madsen i Legemiddelverket

Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk.

Foto: NRK

Når fastlegen din skriver ut en resept til deg, kan det ofte finnes et mye billigere alternativ enn hva legen foreslår.

Du kan spare over 80 prosent på kopimedisin med samme virkestoff.

- Det er 68 forskjellige virkestoffer i «trinnprissystemet», og til disse medisinene finnes det kopimedisin med en prisreduksjon på mellom 55 og 85 prosent, forteller Oddbjørn Tysnes, administrerende direktør i Apotekforeningen til NRK.no.

LES OGSÅ:

Årelang patentbeskyttelse

Fra en produsent får patent på et virkestoff har han monopol i 20 år, men det tar ofte mellom åtte og ti år før produktet kommer på markedet.

- Når en produsent får patent er det mange år igjen til de har laget et godkjent legemiddel. Produktet er på markedet mellom 10 og 12 år med patentbeskyttelse, etter det kan andre produsere kopier, forklarer Tysnes.

Legemiddelverket får søknader på kopiproduktet og sjekker at kopilegemidlet er forsvarlig. De kontrollerer at virkestoffet er likt, og at de blir tatt opp i kroppen på samme måte.

- Det er ingen grunn til å være skeptisk når det gjelder bytte mellom legemidler, fordi godkjenningsprosedyren er veldig streng. Pasientene kan være sikre på at de får den samme virkningen, forklarer Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk.

Når Legemiddelverket godkjenner kopimedisinen, kommer produktet på byttelisten og inn i trinnprissystemet. Deretter går prisen ned i trappetrinn.

- Prisreduksjonen begynner på 30 prosent og ender på mellom 55 og 85 prosent for de byttbare medisinene som er i trinnprissystemet. Samtidig går maksprisen på produktet også ofte ned, og derfor er nedgangen på mellom 50 og 82 prosent i oversikten over de virkestoffene det er mest å spare på, sier Tysnes.

LES OGSÅ:

Legemidler som du kan spare minst 50 prosent på kopimedisinen:

Legemidler hvor kunden kan spare minst 50 prosent på kopimedisinen:

Virkestoff

:

Merkenavn:

Styrke:

Makspris:

Sparer:

Cetirizin

Zyrtec

10 mg

399,40

- 82 %

Olanzapin

Zyprexa

10 mg

2132,0

- 78 %

Atorvastatin

Lipitor

80 mg

1214,30

- 77 %

Sumatriptan

Imigran

100 mg

1508,60

- 75 %

Simvastatin

Zocor

80 mg

968,20

- 73 %

Escitalopram

Cipralex

10 mg

1297,80

- 73 %

Lanzoprazol

Lansoprazol Mylan

30 mg

906,90

- 70 %

Pravastatin

Pravachol

40 mg

928,80

- 66 %

Alendronat

Fosamax

10 mg

641,10

- 64 %

Losartan og diuretika

Cozaar Comp Forte

100 mg

511,30

- 62 %

Losartan

Cozaar

100 mg

494,70

- 50 %

Citalopram

Cipramil

20 mg

891,00

- 50 %

Prisene er hentet fra Legemiddelverkets prisliste av 1. april 2011.

Ekspander/minimer faktaboks

LES OGSÅ:

Spør etter billigere medisin

- Da vi begynte med byttelisten 1.4.2001 var det 61 virkestoffer på listen. I dag er det 338, opplyser Steinar Madsen.

Selv om Norge har hatt kopimedisin på markedet i ti år, er det få som er klar over at de kan spare masse på kopimedisinen. I tillegg er det en del som er klar over kopimedisinen, men er skeptiske.

- Vi sliter litt med folks fordommer. De er vant til at kopier er dårligere enn originalen. Det er det vi er vant til med andre produkter, men her er det identiske virkestoffer selv om pillene kan se annerledes ut, understreker Tysnes.

I bransjen ble det tidligere kaldt synonympreparater eller generika, men fordi få forbrukere forstod disse navnene, ble det kaldt kopimedisin.

- Det er trygt å bruke kopimedisinen apoteket tilbyr deg. Dersom du ikke blir tilbudt en kopimedisin, kan du selv spørre etter det, oppfordrer han.

Du kan se hele listen over de 338 virkestoffene som har kopimedisin her.

- For medikamenter som ikke er reseptbelagt finnes det også kopier. For eksempel er Otrivin den vanligste og dyreste nesesprayen, men det finnes mange andre billigere varianter med akkurat samme virkestoff. På samme måte er det flere alternativer til Paracet og Ibux som koster mye mindre, sier Tysnes.

LES OGSÅ:

De ti mest solgte virkestoffene med kopimedisin i 2010:

De ti mest solgte virkestoffene med kopimedisin i 2010:

Virkestoff:

Legemiddel:

Simvastatin

Zocor

Atorvastatin

Lipitor

Metylfendiat

Ritalin

Escitalopram

Cipralex

Metoprolol

Selo-Zok

Zopiklon

Imovane

Acetylsalisylsyre

Albyl-E

Lamotrigin

Lamictal

Klopidogrel

Plavix

Salbutamol

Ventoline

Oversikten er hentet fra

Ekspander/minimer faktaboks

Les også: Apotekene gjør det bra

Lettere i utlandet

Blodfortynnende

350.000 nordmenn går på blodfortynnende medisiner med virkestoffet Acetylsalisylsyre. Det er ett av de ti mest solgte virkestoffene som har kopimedisin.

Foto: Solveig Husøy / NRK

Madsen fra Statens legemiddelverk vil at det skal snakkes mindre om medisinnavn og heller mer om virkestoffet.

- Tabletter kommer og går, men virkestoffene består. Virkestoffene er de samme i hele verden, derfor er det lettere å forklare til en lege hvilke virkestoffer du trenger når du er på ferie i utlandet. Alle pasienter bør ha en medisinliste med navn både på tablett og virkestoff, oppfordrer han.

I tillegg sparer samfunnet og pasientene mye penger når folk går etter billigste tablett med det aktuelle virkestoffet, og ikke en bestemt medisin.

- Samfunnet sparer anslagsvis 2 milliarder kroner i året ved å velge den billigste medisinen. Omlag tre fjerdedeler av dette kommer trygdeordningen til gode, og en fjerdedel gagner pasienten, sier han.

Avdelingsoverlegen forklarer videre at et av de mest brukte virkestoff i Norge er det kolesterolsenkende legemidlet Simvastatin. Prisen på kopilegemidlene ble redusert med 85 prosent i forhold til originallegemidlet.

- I 2004 kostet ett års behandling rundt 5500 kroner, men nå er prisen nede i rundt 800 kroner, eksemplifiserer han.

- Så hvorfor kan ikke de dyre medisinene fjernes fra markedet?

- Det er fri konkurranse for produsentene og grossistene. Men vi kan styre forbruket i retning mot de billige medikamentene, avslutter Steinar Madsen.

Les mer om kopimedisin her:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)