Hopp til innhold

En øl kan gi fosteret langvarig rus

– Ingen vet sikkert hvor lenge fosteret har promille når mor drikker.

Gravid kvinne drikker øl

Når du som gravid tar deg en enhet alkohol, får fosteret i magen din promille lenger enn deg.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Kjersti Agnetun

Fosteret er beruset lenger fordi leveren ikke kan bryte ned alkoholen på samme måte som hos en voksen person, sier Kjersti Agnetun.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Kari Løvendahl Mogstad

Det må være rom for å si nei takk til ett glass vin uten at andre spør om hvorfor.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Astrid Alvik

Fosteret tisser alkohol ut i fostervannet og drikker det, men vi tror også at alkoholen mor drikker kan gå ut i fostervannet, sier Astrid Alvik.

Foto: Karina Jørgensen / NRK
Elin Barane Helland

Vi har en avtale med apotekene om at hver gang de selger en graviditetstest skal de legge ved en brosjyre med informasjon i posen, sier Elin Barane Helland.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Når gravide drikker, drikker også barnet i magen.


Drikkes to ganger

– Vi ser på morkaken og fosteret hva som skjer når mor drikker. Fosteret er beruset lenger fordi leveren ikke kan bryte ned alkoholen på samme måte som hos en voksen person, sier Kjersti Agnetun, jordmor i Göteborg til NRK.no.

Når fosteret tisser ut alkoholen havner det i fostervannet, som fosteret igjen drikker rett etterpå.

– Fosteret får like høy promille som mor, men promillen går saktere ned, sier forsker barnelege Astrid Alvik til NRK.no.

Det er to ting som gjør at fosterets promille går saktere ned. Det ene er umoden nedbryting der den uferdige leveren gjør at promillen går saktere ned.

– I tillegg blir fostervannet et alkoholreservoar. Fosteret tisser alkohol ut i fostervannet og drikker det, men vi tror også at alkoholen mor drikker kan gå ut i fostervannet, forklarer hun.

Genetiske forskjeller

Det er vanskelig å si noe om hvor lenge fosteret har promille.

– Her er det individuelle forskjeller som går på genetikk, både når det gjelder mor og barn. Hvis både mor og barn har gener som bryter ned alkohol fort, er det en fordel for barnet. Men hvis ingen av dem har det er det verre for barnet, sier Alvik.

I Sverige inviterer de gravide kvinner til en samtale med jordmor så tidlig som mulig. De spør først om hva kvinnen ønsker å snakke om, deretter forteller jordmor at de i tillegg skal snakke om kosthold, trening, alkohol og rus.

– Jeg tror ingen mødre ønsker å skade fosteret, og det er heller ingen som begynner å drikke etter at de har blitt gravide. Vi forteller dem hva som skjer med fosteret når mor drikker, og forsøker å få kvinnen selv til å innse at det ikke er bra for barnet at hun drikker, sier Agnetun.

Skjult graviditet

Ett av problemene i forhold til alkohol i svangerskapet er de første ukene hvor den gravide ikke har fortalt at hun er gravid.

– Mange synes det er vanskelig å ikke drikke i begynnelsen av svangerskapet fordi de føler seg presset. De vil ikke skille seg ut fra venner og familie, samtidig som de ikke vil fortelle at de er gravid spå tidlig, sier Kari Løvendahl Mogstad, spesialist i allmennmedisin til NRK.no.

Hun mener dette ikke bare er en sak for den som er gravid, men også for alle andre rundt.

– Det må være rom for å si nei takk til ett glass vin uten at andre spør om hvorfor. Og kanskje burde vi fortelle om graviditeten tidligere, mener hun.

Nordmenns drikkekultur har endret seg, og fertile kvinner drikker oftere nå enn før. Det gjør det vanskelig for gravide å takke nei til et glass vin med de andre jentene en onsdags kveld.

– Før møttes vi til en kopp kaffe, men nå møtes mange til vin, legger hun til.

Tidlige samtaler

I Time kommune er Eli Barane Helland jordmor, og der forsøker de å få til det samme som i Sverige: Tidlige samtaler med gravide kvinner for å kartlegge alkoholinntaket.

– Vi har en avtale med apotekene om at hver gang de selger en graviditetstest skal de legge ved en brosjyre med informasjon i posen, sier hun til NRK.no.

I brosjyren står det hva gravide skal ta hensyn til, at de bør ta folat, slutte å røyke, ikke drikke alkohol og ta tidlig kontakt med lege eller jordmor.

– Kvinnene ringer oss gangske tidlig og får time i løpet av en uke. Siden 2009 har vi hatt 350 kvinner til konsultasjon og gjennomført denne kartleggingen, forklarer hun.

De anbefaler også at far er med på den første timen.

– Det er viktig at også han forstår viktigheten av at fosteret ikke får i seg alkohol, legger hun til.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)