62 prosent prisforskjell på Paracet

En prisundersøkelse av legemidler viser enorme prisforskjeller på reseptfire medisiner. Sjekk hvor det lønner seg å handle smertestillende tabletter som ikke er reseptbelagt.

Paracet

Paracetamol Paracet tabletter 500 mg koster 62 prosent mer på bensinstasjoner enn i dagligvarebutikker.

Foto: Rune Karlsen / NRK

Statens legemiddelverk har i uke 39 og 40 sammenliknet prisene på 78 reseptfrie legemidler.

Prisene er hentet inn fra 41 apoteker, dagligvarebutikker, helsekostbutikker, kiosker og bensinstasjoner i Oslo og Fredrikstad.

Les også: Vil gjemme smertestillende

Dyrest på bensinstasjon

Den største prisforskjellen ble funnet mellom dagligvarebutikker og bensinstasjoner.

Ibux var 78 prosent dyrere på bensinstasjonene enn i dagligvarebutikkene.

For Paracetamol og Xylometazoline Otrivin nesespray, varierte prisen med henholdsvis 62 og 67 prosent.

- Det var ingen overraskelse at produktene var dyrest på bensinstasjonene. Det har vært slik i tidligere undersøkelser også, uttaler Helga Festøy, seksjonssjef i Statens legemiddelverk, avdeling for legemiddeløkonomi, til NRK.no.

Kiosker og butikker har ikke så mange varianter av et produkt som det apotekene har.

- Men prisforskjellene vi har beregnet er med utgangspunkt i ”handlekurver” hvor de samme produktene sammenlignes, legger hun til.

Les også: Frykter sukkertøyeffekt

Ganske likt hos apotekene

Helga Festøy

Helga Festøy, Statens legemiddelverk

Foto: Statens legemiddelverk

De forskjellige apotekene var verken dyrest eller billigst. Men apotekene seg imellom har ganske lik pris.

Gjennomsnittlig differanse mellom de laveste og høyeste prisene i alle apotekene var 9,9 prosent. Men også hos apotekene er det Paracet og Otrivin som spriker mest i pris.

Nesten alle apotekene har nettsider, men nettsidene til kjedeapotekene har noe høyere priser enn nettapotekene som ikke er en del av en kjede.

- Vi har sjekket fire nettapotek. Prisene varierer, så at det lønner seg å følge med også når man handler reseptfrie legemidler på nettet, sier Festøy.

LUA-ordningen

Legemidler utenom apotek (LUA) ble innført i 2003 for å bedre tilgjengeligheten til viktige reseptfrie legemidler og gi økt priskonkurranse.

Derfor er det mulig å få kjøpt en rekke virkestoffer, som nesespray, Ibux og Paracet, andre steder enn apoteket.

- Da det er Legemiddelverket som forvalter LUA-ordningen, vil vi følge med på prisene og salget. Men det er jo tydelig at fra et forbrukerperspektiv lønner det seg å sjekke prisene forskjellige steder før man handler, avslutter Festøy.

Les også: Fritt fram for pillekjøp på nettet

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)